Porsche vstúpilo na burzu. Má hodnotu celého koncernu VW

Automobilky zháňajú peniaze na obrie investície do elektromobility. Jednou z ciest je vstup na burzu. Nemecké Porsche tak urobilo minulý týždeň. Je to vraj ale len „tréning“ pre celý koncern Volkswagen.

05.10.2022 12:00
debata
Minulotýždňový vstup Porsche na burzu podnietil... Foto: Porsche
Porsche 718 Spyder - 2019 Minulotýždňový vstup Porsche na burzu podnietil koncern VW k príprave vstupu ďalších značiek.

Primárna verejná ponuka akcií Porsche je najväčšia na frankfurtskej burze od roku 1996, kedy tam vstúpil Deutsche Telekom. Automobilku Porsche ohodnocuje na 75 miliárd eur (1,85 bilióna Sk). Porsche vydalo celkom 911 miliónov akcií, z toho polovicu kmeňových a polovicu prioritných. V rámci vstupu na burzu bolo investorom ponúknutých až 113,875.000 pri­oritných akcií. Tie majú proti kmeňovým akciám prednosť napríklad pri vyplácaní dividend, ale nie sú s nimi spojené hlasovacie práva.

Celkový výťažok z predaja akcií v rámci IPO by mal podľa agentúry Reuters dosiahnuť až 19,5 miliardy eur. Podľa skorších informácií pripadne takmer 49 percent výnosu akcionárom koncernu, o čom sa bude hlasovať na decembrovom mimoriadnom valnom zhromaždení. Vstup Porsche bol natoľko úspešný, že nemecká automobilová skupina Volkswagen chce na burzu uviesť aj ďalšie svoje značky. Veď Porsche sa krátko po vstupe čo do hodnoty takmer vyrovnalo materskému koncernu.

Porsche 911 - miliónty exemplár Čítajte viac Batérie pre Porsche budú zo Slovenska. Postaví tu fabriku!

Šéf koncernu VW Oliver Blume už nariadil dcérskym koncernovým spoločnostiam, aby sa skúšobne začali pripravovať na vstup. Na burze sa zatiaľ neobchodujú značky Audi, Lamborghini, Bentley, Škoda, Seat a Cupra. Výsledky prípravných testov spoločnosť predstaví na dni kapitálových trhov v budúcom roku. „Malo by sa to chápať ako tréning,“ povedal Blume. „V rámci koncernu Volkswagen cítim jasnú motiváciu dať kapitálovým trhom väčší význam,“ pokračoval.

„Určite by som si dokázal Volkswagen Group predstaviť ako určitý druh holdingu pre rôzne spoločnosti zapísané na burze. Ak by sa to urobilo múdro, mohlo by to pridať významnú hodnotu a zlepšiť konkurencieschop­nosť skupiny a značiek,“ uviedol automobilový expert firmy QuantCo Arndt Ellinghorst. Akcie automobilky Porsche sa v utorok pred poludním pridávali za viac ako 83 eur, a pohybovali sa tak mierne nad emisnou cenou. Akcie Volkswagenu vykazovali rast skoro o tri percentá, výrazne ale spevňoval celý trh.

Porsche 911 Sport Classic 10 Čítajte viac Porsche 911 Sport Classic: Nádherná retro verzia je najvýkonnejšie Porsche s ‘manuálom’!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Porsche #burza #VW
Články podľa značiek