V skratke 26. február 2021

Čile v očkovaní raketovo predbehlo západné krajiny. Má to však háčik

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Kristína Votrubová

Čile v očkovaní raketovo predbehlo západné krajiny. Má to však háčik

Zatiaľ čo sa najvyspelejšie európske štáty boria s nedostatkom vakcín proti covidu a pomalou očkovacou kampaňou, v juhoamerickom Čile už zaočkovali 16 percent obyvateľstva a radia sa tak medzi svetových šampiónov.

Masová vakcinácia pritom začala iba na začiatku februára a zdá sa, že krajine sa naozaj podarí splniť ambiciózny cieľ zaočkovať do konca marca všetkých obyvateľov nad 65 rokov. Ako je možné, že táto juhoamerická krajina predbehla mnohé európske?

V prvom rade treba povedať, že Čile nie je žiadnou rozvojovou krajinou a patrí k najrozvinutejším v rámci Latinskej Ameriky. Jej HDP na obyvateľa je síce o tretinu nižšie ako to slovenské, no v indexe ľudského rozvoja, ktorý každoročne zostavuje Organizácia spojených národov, je iba tri priečky pod nami.

Zároveň však krajina v poslednom období prechádzala veľkými sociálnymi nepokojmi a politickou nestabilitou.

Zdá sa však, že organizačne aj prognosticky krajina očkovanie zvládla na výbornú. Výskumníčka z Astonovej univerzity vo Veľkej Británii Veronica Díaz-Cerda to v článku pre The Conversation pripisuje aj silným vyjednávacím schopnostiam čilskej vlády, vďaka ktorým má dnes k dispozícii veľké množstvo vakcín.

Ako sme už spomínali, krajina sa od konca roka 2019 zmieta vo vážnej sociopolitickej kríze a popularita tamojšieho pravicového prezidenta Sebastiána Piñera klesla na najnižšiu úroveň od konca Pinochetovej diktatúry.

Ako teda píše Veronica Díaz-Cerda, „Piňera si zrejme uvedomil, že jediná možnosť, ako si zlepšiť popularitu pred tým, než sa mu tento rok skončí mandát, je zabezpečiť čo najväčšie množstvo vakcín“.

Dnes má tak táto krajina s 19 miliónmi obyvateľov objednaných 90 miliónov dávok vakcín, vďaka čomu by mohla celé obyvateľstvo s prehľadom zaočkovať aj dvakrát. Pre porovnanie, Slovensko má celkovo zakontrahovaných 13,5 milióna vakcín, čo je však dostatočné množstvo na zaočkovanie celej populácie.

Na rozdiel od Slovenska a ďalších európskych krajín však Čile vakcíny aj reálne má a mohlo teda spustiť masové očkovanie. Krajina veľmi skoro zvolila pri predobjednávaní vakcín stratégiu diverzifikácie a objednalo si produkty od rôznych výrobcov.

To urobila väčšina štátov na svete, na rozdiel od tých západných však táto juhoamerická krajina stavila aj na čínsku vakcínu CoronaVac od spoločnosti SinoVac.

Táto firma, ako aj AstraZeneca, Johnson & Johnson a CanSino realizovala v krajine tretiu fázu klinických skúšok, za čo sa čínsky SinoVac zaviazal dodať vakcíny do Čile prednostne.

Na konci januára tak do krajiny dorazili dva milióny dávok a od februára sa mohlo začať masové očkovanie. Okrem toho krajina počítala aj s 154-tisíc dávkami od Pfizeru, ktoré boli použité pre zdravotníkov.

Vakcinačná kampaň je naozaj rozsiahla a po celej krajine funguje takmer 1500 rôznych očkovacích miest s tým, že obyvatelia sa môžu dať zaočkovať kdekoľvek, len musia preukázať, že sú na rade.

Podobne ako Slovensko aj Čile očkuje po fázach, ale bleskovou rýchlosťou – podľa kalendára by na zaočkovanie jedného ročníka mal stačiť jeden deň.

Ako pre denník Postoj vysvetľuje Adriana Debessa žijúca v Santiagu, hlavnom meste Čile, očkovanie podľa jej skúseností prebieha bezproblémovo a bez čakania. Má 61 rokov a aj keď nemá žiadne zdravotné problémy, je už dávno zaočkovaná, i keď treba povedať, že jej pomohlo aj to, že je učiteľkou.

„Bolo to celé veľmi jednoduché. Podľa kalendára som vedela, kedy som na rade, očkovacie centrum som mala hneď vedľa práce,“ opisuje svoju skúsenosť.

„Prišla som na miesto, hneď som bola aj na rade, všetko bolo naozaj dobre zorganizované. Po očkovaní som dostala preukaz, ktorý potvrdzuje, že som dostala prvú dávku a zároveň obsahuje informáciu o tom, kedy mám dostať druhú,“ hovorí.

V Čile práve vrcholí leto a aby vláda ľuďom čo najviac uľahčila celý proces, môžu sa dať zaočkovať hocikde a po druhú dávku si môžu ísť aj na opačnom konci krajiny. Manžel Adriany Debessa bol už tiež zaočkovaný, pričom on nemusel ani vystúpiť z auta.

Technicky je síce vakcinácia v Čile zvládnutá, celá akcia má však jeden háčik. Veľká väčšina Čiľanov je totiž očkovaná čínskou vakcínou CoronaVac, ktorej účinnosť je otázna.

Tretia fáza klinických skúšok sa realizovala v rôznych krajinách a kým prvé výsledky z Turecka hovorili o 90-percentnej účinnosti, keď sa spojili s tými z Brazílie, celková účinnosť po dvoch týždňoch od podania druhej dávky bola vyčíslená na 50,65 percenta. Účinnosť vakcíny od Pfizeru sa pre porovnanie pohybuje nad 90 percentami.

Na druhej strane však výsledky skúšok čínskej vakcíny ukazujú, že má 84-percentnú účinnosť pri predchádzaní ťažkému priebehu ochorenia a stopercentnú účinnosť pri predchádzaní hospitalizácie či smrti.

Čile si dalo za cieľ v tomto roku zaočkovať 15 z celkových 19 miliónov obyvateľov, pričom iba do konca marca by mali vakcínu dostať všetci obyvatelia nad 65 rokov.

Očkovanie sa však zatiaľ na číslach nových prípadov a úmrtí veľmi neprejavilo. To však môže byť dané aj tým, že v krajine je aktuálne leto a celková epidemická situácia je pokojná, podobne ako to bolo počas leta na Slovensku.

FOTO TASR/AP

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia