Aktuálne 07. december 2022

Maďarský parlament schválil ďalší zákon nutný na plnenie podmienok pre eurofondy

TASR
TASR

Na návrh viacerých poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil aj uznesenie o odmietnutí politického nátlaku smerujúceho proti záujmom Maďarska.

Na návrh viacerých poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil aj uznesenie o odmietnutí politického nátlaku smerujúceho proti záujmom Maďarska.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Poslanci maďarského parlamentu schválili v stredu ďalšiu novelu zákona, ktorá je potrebná na dosiahnutie dohody s Európskou komisiou (EK) súvisiacej s podmienkami pre vyplácanie eurofondov. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server Index.hu.

Schválená novela, ktorej návrh je výsledkom konzultácií maďarskej vlády s EK, spresňuje ustanovenia pravidiel majetkového priznania súvisiacich s kontrolou nakladania s prostriedkami rozpočtu EÚ.

Parlament na návrh viacerých poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v stredu schválil aj uznesenie o odmietnutí politického nátlaku smerujúceho proti záujmom Maďarska.

Prvý zo série návrhov zákonov, ktoré sú potrebné na dosiahnutie dohody Maďarska s EK ohľadne podmienok pre vyplácanie eurofondov, schválili poslanci 3. októbra.

Kabinet premiéra Viktora Orbána od júna rokuje s eurokomisiou, aby vyhovel jej požiadavkám a získal pozastavené dotácie. Minister zodpovedný za regionálny rozvoj a eurofondy Tibor Navracsics 18. septembra avizoval prvý balík návrhov novelizovaných zákonov v súlade s požiadavkami EÚ, ktorý vláda predložila parlamentu 19. septembra.

Eurokomisia 18. septembra odporučila znížiť sumu vyplácanú Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ o približne 7,5 miliardy eur v dôsledku porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0