Putin a Biden sa môžu stretnúť vo Švajčiarsku

TASR
TASR

Schôdzka zatiaľ nie je oficiálne potvrdená, koncom tohto týždňa sa stretnú ministri zahraničia oboch krajín, na ktorej by mohli dohodnúť detaily.

Schôdzka zatiaľ nie je oficiálne potvrdená, koncom tohto týždňa sa stretnú ministri zahraničia oboch krajín, na ktorej by mohli dohodnúť detaily.

TASR

TASR

Stretnutie prezidentov Ruska a Spojených štátov Vladimira Putina a Joea Bidena, ktoré sa predpokladá v júni, sa môže uskutočniť vo Švajčiarsku, informoval v pondelok ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa denníka Kremeľ odmietol komentovať informácie o možnom mieste konania summitu. Moskva zatiaľ ani oficiálne nepotvrdila, že sa schôdzka uskutoční. Podľa zdrojov Kommersantu bude toto rozhodnutie do značnej miery závisieť od rozhovorov medzi ministrami zahraničných vecí Ruska a USA Sergejom Lavrovom a Anthonym Blinkenom naplánovaných na 19. - 20. mája.

Kommersant pripomenul, že Biden navrhol summit počas telefonického rozhovoru s Putinom v polovici apríla. Neboli uvedené presné dátumy. Administratíva Bieleho domu navrhla ako miesto stretnutia tretiu krajinu. Kremeľ uviedol, že tento návrh študuje.

Biden navrhol, aby sa schôdzka s Putinom konala 15. - 16. júna v niektorej z európskych krajín, dodal Kommersant.

Podľa agentúry Reuters majú Lavrov a Blinken rokovať koncom tohto týždňa na Islande, čo budú rozhovory na najvyššej úrovni medzi Moskvou a Washingtonom od nástupu Bidena do funkcie. Očakáva sa, že budú diskutovať o prípravách na potenciálny summit prezidentov.

Biden začiatkom mája vyjadril očakávanie, že jeho schôdzka s Putinom by sa mohla konať v júni počas jeho cesty do Európy, kde sa zúčastní na summitoch NATO a združenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7). Vrcholná schôdzka G7 sa uskutoční od 11. do 13. júna v Británii a stretnutie lídrov NATO bude 14. júna v Bruseli.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia