Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čaká Hornú Nitrá svetlá budúcnosť? V najbližších rokoch do nej pritečú stovky miliónov
Zdielať na

Čaká Hornú Nitrá svetlá budúcnosť? V najbližších rokoch do nej pritečú stovky miliónov

PRIEVIDZA / V najbližších rokoch by mali na hornú Nitru pritiecť z únie stovky miliónov eur. Dôvodom je transformácia, pretože v roku 2023 sa v regióne definitívne skončí ťažba uhlia. O prácu prídu nielen baníci, ale aj ľudia naviazaní na tento segment. Vo štvrtok Hornú Nitru navštívil náš premiér.

"Toto je posledný vagón, ktorý odtiaľto vyšiel v roku 2017," opísal Rastislav Januščák z Hornonitranskych baní.

V Bani Cigeľ – najmladšej bani na Slovensku definitívne zazvonil umieračik. O dva roky bude ťažba uhlia na Hornej Nitre už minulosťou.

"Odkedy táto baňa skončila, tak sme postupne prepustili 1200 ľudí," vysvetlil Januščák.

V súčasnosti bane zamestnávajú 2700 ľudí. Aby neprišli o prácu, vymýšľajú nové možnosti ich uplatnenia. Baníci by mali zásobovať teplom Prievidzu a okolité obce. Využívať pritom budú aj banskú vodu.

​Takmer 70 percent tepla chcú vyrábať z obnoviteľných zdrojov. Aj oni sa uchádzajú o peniaze ktoré sem európska únia pošle na transformáciu. "459 miliónov pre Slovensko, tento región je najlepšie pripravený, tak dúfam, že väčšina skončí tu," skonštatoval predseda vlády Eduard Heger.

"Je tu asi 240 projektov, aj mesto sa o ne uchádza," povedala primátorka Prievidze, Katarína Macháčková.

"Zelená transformácia musí byť spravodlivá. Koľko miest zrušíme, toľko musíme vytvoriť," informovala podpredsedníčka vlády Veronika Remišová.


 Balík peňazí pre región je lákavý, plány sú tiež, otázka je, ako transformácia nakoniec dopadne. Premiér je optimista. "To bude moderný ekologický región," uzavrel Heger.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy