Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pandémia ovplyvnila kvalitu vyučovania. Školy môžu dostať peniaze na doučovanie žiakov
Zdielať na

Pandémia ovplyvnila kvalitu vyučovania. Školy môžu dostať peniaze na doučovanie žiakov

SLOVENSKO / Pandémia ovplyvnila aj kvalitu vyučovania. Online vyučovanie sa v porovnaní s prezenčnou výučbou ukázalo ako menej efektívne. Ak vaša ratolesť potrebuje pomoc s angličtinou, či matematikou, obráťte sa na školy. Tie si v januári môžu požiadať o dotácie na doučovanie žiakov.

Online vyučovanie, ktoré sme tu mali počas pandemickej situácie niekoľkokrát, nedokáže naplno nahradiť prezenčnú výučbu. Do 10. januára preto môžu základné a stredné školy požiadať o preplatenie doučovaní pre žiakov, ktoré potrebujú pomoc.

Ministerstvo školstva poskytne financie na program doučovania pre základné a stredné školy. Od 17. januára budú prebiehať polročné doučovania, ktoré nie sú primárne určené len deťom zo sociálne slabšieho prostredia, ale aj žiakom, ktorí sa potrebujú dovzdelávať. "Pre učiteľov a žiakov to má obrovský význam, obrovský prínos, dokážu s tými deťmi v malých skupinách docvičiť to, čo tie deti nezískali počas online výučby. Takže určite odporúčam zapojenie, ak to niekto ešte neurobil, tak nech neváha a určite poddá žiadosť," hovorí riaditeľka ZŠ Vazovova, Bratislava Jana Štefková. 

Na základných školách sa projekt volá Spolu múdrejší 3 a nadväzuje na dva predchádzajúce z jari a jesene minulého roka. Podobný variant majú aj stredné školy, ktorý je nazvaný Spolu úspešnejší 2. 

Doučovania budú prebiehať fyzicky a doučovateľmi sú primárne učitelia príslušnej školy, majstri odbornej výchovy či športoví tréneri. "Externých doučovateľov si momentálne vyberá škola sama. Školy budú môcť v projekte Spolu múdrejší 3 vyjadriť svoj záujem o takýchto doučovateľov a ministerstvo zabezpečí prepojenie s konkrétnou neziskovou organizáciou, resp. doučovateľom," informuje hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Veronika Valášková. 

Projekt môže byť finančne atraktívny aj pre školy. "Škola dostáva 200€ mesačne na jedného doučujúceho. V skupine je 3-5 žiakov, pričom povinnosťou je odučiť za mesiac aspoň 40 žiakohodín. Žiakohodiny berú do úvahy počet žiakov. Počítajú sa tak, že sa vynásobí počet žiakov s počtom hodín doučovania. (počet žiakov * počet hodín doučovania = žiakohodiny). Ministerstvo školstva vyčlenilo 6 475 600 € spoločne na projekty Spolu múdrejší 3 a Spolu úspešnejší 2," hovorí Valašková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy