Česká polícia zadržala ľudí, ktorí zasahovali do bojov na východe Ukrajiny
21.4.2021 09:36
akt. 22.06.2021 04:13

Česká polícia zadržala ľudí, ktorí zasahovali do bojov na východe Ukrajiny

Českí policajti - ilustračné foto Zdroj: REUTERS/David W Cerny
Uložiť článok
Zásah českej polície nesúvisí s kauzou výbuchov v muničných skladoch vo Vrběticiach. Dôvodom je podozrenie zo zapojenia do terozizmu na východe Ukrajiny.

(Aktualizované o 11:25 o vyjadrenia zástupcu Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe )

Príslušníci Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadržali v Česku päť ľudí, ktorí podľa polície jazdili a bojovali na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny. O zadržaní najskôr informoval český Deník N  s tým, že zadržaných je desať ľudí. Správu o počte piatich zadržaných priniesol iRozhlas.cz .

Česká polícia informovala, že úkony v trestnej veci nesúvisia s kauzou výbuchov vo Vrběticiach. Podľa dosiaľ dostupných informácií mala časť zo zadržaných jazdiť a zapájať sa do bojov na územiach obsadených separatistami a ďalší ich len podporovali. Zatiaľ nie je známe, koľkých zo zadržaných napokon obvinia.

Terorizmus koordinovaný ruskou ambasádou

Činnosť českej paramilitantnej skupiny mali podľa Aktuálně.cz organizovať členovia ruskej rozviedky GRU z veľvyslanectva v Prahe. Už boli vyhostení.

Trestné konanie sa podľa štátneho zástupcu Martina Bílého z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe týka podozrenia zo spáchania trestného činu teroristického útoku, trestného činu financovania terorizmu a trestného činu podpory a propagácie terorizmu. 

Bílý potvrdil, že tieto trestné činy súvisia so zapojením českých občanov do bojov na východe Ukrajine na strane tzv. Doneckej ľudovej republiky.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ukrajina, Vojna na Ukrajine
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.