Na hlavný obsah

Väčšina homosexuálnych párov sa na verejnosti bojí držať za ruku

Mimovládky zverejnili nominácie na anticenu Homofób roka.

Väčšina homosexuálnych párov sa na verejnosti bojí držať za ruku
Foto: TASR/AP

Až sedemdesiatsedem percent homosexuálnych párov sa na verejnosti bojí držať za ruku. Vyplýva to z prieskumu Agentúry EÚ pre základné práva, uviedlo občianske združenie (OZ) Mladí pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homo-, bi-, intersex- a transfóbii.

OZ Mladí v pondelok (17. 5.) preto spustilo kampaň Odkaz pre LGBT+, ktorej cieľom je zvýšiť akceptáciu homosexuálnych, bisexuálnych, transrodových a ďalších LGBT+ ľudí na Slovensku. Verejnosť a osobnosti môžu vyjadriť podporu formou krátkeho odkazu zdieľaného na sociálnych sieťach či použitím rámu na svojej profilovej fotke.

„Verím, že vďaka našim aktivitám pribudnú ľudia, ktorí budú o svojej orientácii a identite hovoriť o čosi viac otvorene,“ povedal spoluzakladateľ OZ Mladí Ondrej Vrábel.

Nominovanými na Homofóba roka sú…

Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii tiež mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko vyhlásili deviaty ročník anticeny Homofób roka a zverejnili nominácie. Medzi nominovanými sú expremiéri Robert Fico (Smer-SD) a Igor Matovič (OĽANO), ministri Richard Sulík (SaS) a Jaroslav Naď (OĽANO), ale aj poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Šofranko (OĽANO).

„Po voľbách, ktoré mali predstavovať podľa ich víťazov zmenu, sme sa jej síce dočkali, ale jedine k horšiemu. Pokým predošlé vládne koalície nič pre LGBT ľudí nespravili, tá súčasná sa im snaží aktívne ubližovať napríklad hlasovaním za homofóbne a transfóbne zákony spolu s fašistami,“ uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher. Ako dodal, považuje to na jednej strane za hanebnú snahu získavať politické body šírením klamstiev a nenávisti, no na druhej za jasný výraz bezradnosti voči postupnej akceptácii LGBT menšiny širokou verejnosťou v určitých ultrakonzervatívnych až nábožensky extrémistických kruhoch.

Naďa nominovali za výrok „Som za registrované partnerstvá, ale nie pre homosexuálov.” Fico zas uviedol, že „duchovná obroda slovenského národa je dôležitejšia ako fyzické potreby homosexuálov.” Šofranko nominovali za výrok „samozrejme, neodcudzujem ani nesúdim ľudí rovnakého pohlavia, ale tradičná rodina je základ.”

Víťazmi ankety sa v minulosti stali Štefan Harabin, Marian Kotleba (ĽSNS), Konferencia biskupov Slovenska, ale aj Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov a naposledy poslankyňa Anna Záborská (OĽANO). Cenu si ako prvý a zatiaľ jediný prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko