Na hlavný obsah

Východ Ukrajiny zasiahli búrky. Hlásia dve obete aj lokálnu povodeň v Odese

Desiatky miest sú bez elektriny.

Východ Ukrajiny zasiahli búrky. Hlásia dve obete aj lokálnu povodeň v Odese
Na ilustračnej snímke nedávne záplavy v Nemecku. Foto: TASR/AP

Dve osoby zahynuli a sedem utrpelo zranenia v dôsledku silného vetra a dažďa počas stredajších (21. 7.) búrok vo východnej časti Ukrajiny. V noci na štvrtok spôsobili búrky lokálnu povodeň v Odese, tam však úrady nezaznamenali žiadne obete. Vo štvrtok (22. 7.) o tom informovala na svojej internetovej stránke Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie.

V Doneckej oblasti zahynula jedna osoba, ktorú privalil strom. Smrteľné zranenia utrpela aj jedna osoba v Poltavskej oblasti, na ktorú spadla strešná konštrukcia.

V nemocnici vo Svatove v Luhanskej oblasti sa vplyvom nepriaznivého počasia zrútila nepoužívaná vodárenská veža a vietor poškodil strechu chirurgického pavilóna.

Odesu zaplavila lokálna povodeň

Prístavné mesto na juhu Ukrajiny s viac ako miliónom obyvateľov postihla po prudkom lejaku povodeň. Niektoré bulváre a ulice sa premenili na rieky, miestami nejde elektrina, popadali desiatky stromov.

Namiesto pristátia na miestnom letisku sa lietadlo poľských aerolínií muselo vrátiť do Varšavy a stroj spoločnosti Azur Air Ukraine odletel do Kyjeva, napísal vo štvrtok na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Dodal, že žiadne obete na životoch ani zranenia doposiaľ nie sú z mesta hlásené.

Počas hodiny v Odese napršalo podľa meteorológov 31 milimetrov zrážok, uviedla agentúra Unian. „Bol to najsilnejší liják za posledných osem rokov,“ dodala. V Odese spadlo v noci na štvrtok 80 percent priemerného mesačného úhrnu zrážok. Voda zaplavila 38 domov, 18 ľudí evakuovali.

Dovedna takmer sto miest a obcí v ôsmich oblastiach Ukrajiny bolo vo štvrtok ráno bez elektriny. Podľa predpovedí meteorológov sa budú búrky na Ukrajine vyskytovať aj v priebehu štvrtka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet