Je to už desať rokov, čo Danglár, vlastným menom Jozef Gertli, sprevádza komentáre v rubrike Res publica svojimi výstižnými karikatúrami. Tak je to aj tento týždeň, keď Danglár glosuje komentár „Slovensko potrebuje reštart. Inak sme odsúdení na zánik“. V ňom sa autor pozastavuje nad stavom slovenskej politiky.

ilustracia, plaz, vlna, facebook, covid
Neprehliadnite

Veľká novembrová nudistická revolúcia. Ako urobiť z komára somára

O začiatkoch spolupráce s týždenníkom TREND hovoril vlani Danglár v profilovom rozhovore. „Spočiatku som spravil pár tituliek a kresieb. Ale potom ma oslovil Marián Leško, začínal písať Res publicu, chcel k tomu odo mňa obrázky s pravidelnosťou raz do týždňa.“ Stala sa z toho tradícia, ktorá spestruje obsah týždenníka.

Jozef „Danglár“ Gertli, slovenský výtvarník a karikaturista.
Zdroj: Matej Kalina
Jozef „Danglár“ Gertli, slovenský výtvarník a karikaturista.

Na otázku, či sú preňho tieto karikatúry zábavka alebo skôr spoločenská zodpovednosť, Danglár odpovedá: „Už to pre mňa nie je zábavné. Takže skôr to druhé. Ale verím, že sa skončili časy, keď sme pre kresby chodili po súdoch. Ja som mal zakázané kresliť Harabina a Kaliňáka. Volávali mi z novín, aby som nakreslil radšej niečo iné, neškodné.“

Takto vznikajú Danglárove trefné karikatúry
Zdroj: Matej Kalina
Takto vznikajú Danglárove trefné karikatúry

Ďalšiu Danglárovu karikatúru pre TREND vám opäť predstavíme na budúci týždeň.

Jozef „Danglár“ Gertli (59)

Výtvarný umelec známy pod pseudonymom Danglár pochádza zo stredného Slovenska, kde do desiatich rokov vyrastal na samote v horárni Bratkovský most. Vyštudoval Strednú školu umeleckého priemyslu (ŠUP) v Bratislave. Kým ho prijali na Vysokú školu výtvarných umení, pracoval v rôznych zamestnaniach a užil si aj dva roky vojenskej služby pri československo-nemeckých hraniciach. Mal šťastie na pedagógov – Albína Brunovského a Jána Lebiša – a na akademickej pôde zažil aj zmenu režimu. Po revolúcii sa dlho venoval svojmu obľúbenému žánru, komiksu. V súčasnosti sa venuje ilustrácii, kresbe a maľbe. Jeho ilustrácie pútajú na obálkach viac ako sedemdesiatich knižných titulov, množstvo ich zverejnili a zverejňujú noviny a časopisy. Žije v Bratislave s manželkou a dvomi dcérami.