Matovič nahneval primátorov: Vláda nás ponižuje a zmätkuje

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa akosi nevie naladiť na vlnu samosprávy. Dokazuje to aj vyhlásenie Únie miest Slovenska po zasadnutí Ústredného krízového štábu v stredu.

27.01.2021 21:22
Richard Rybníček Foto: ,
Richard Rybníček
debata (167)

Únia je po rokovaní štábu sklamaná. „Zástupcovia miest sú šokovaní, že štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov a súčasnú situáciu nemá vôbec pod kontrolou,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení.

Podľa prezidenta únie Richarda Rybníčka v krajine vládne chaos a frustrácia. „My jednoducho nevnímame, že štát dostatočne reflektuje na odporúčania odborníkov a sme zmätení. Nevieme, čo nás čaká,“ vyhlásil Rybníček.

Tento týždeň únia aj Združenie miest a obcí Slovenska žiadali, aby výsledky skríningového testovania prehodnotili odborníci, medzi nimi aj konzílium, ktoré je poradným orgánom vlády. No odporúčania konzília vláda už niekoľkokrát nevzala do úvahy.

Opravené, konečné aj predbežné výsledky skríningu

Výsledky skríningu (27. 1.) a čísla incidencie (22. 1.). Opravená mapa (29. 1.), do červených okresov zaradili aj Bratislavu a Nitru.

Fotogaléria
Opravená mapa z 29. 1. 2020
+5

„Mestá však stoja za svojimi obyvateľmi v dobrom aj v zlom a chceme, aby vnímali, že sme tu pre nich. Snažíme sa zo všetkých síl reagovať na súčasnú, mimoriadne náročnú a vyčerpávajúcu situáciu,zodpo­vedne. Všetci sme už unavení, máme toho dosť, no hlavu hore, musíme vydržať,“ povedal ďalej Rybníček.

Únii prekáža zmätočná komunikácia. Premiér Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽaNO) najskôr v utorok predstavili predbežné výsledky, v stredu konečné výsledky skríningu. Pritom v stredu počas dňa viacerí starostovia a primátori upozorňovali, že predbežné výsledky, ktoré predstavil premiér, zrejme nie sú korektné.

„Apelujeme na to, že je nutné, aby vychádzala (vláda – pozn. red.) z finálnych a overených údajov tak, aby nedochádzalo ku dezinformáciám a zmätočným reakciám,“ upozorňuje únia. Pripomína, že testovanie je mimoriadne náročné ekonomicky, ľudsky, aj organizačne. „Žiadame predsedu vlády, aby prehodnotil svoju rétoriku na adresu miest a samospráv a bral ich ako relevantných a rovnocenných partnerov, bez ktorých nie je možné riešiť žiadnu krízu,“ dodáva únia.

Matovič sa už niekoľkokrát znevažujúco vyjadril na adresu samosprávy. Keď na návrh ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) vláda zverejnila časť nahrávky, ktorá mala dokazovať, že vicepremiér Richard Sulík (SaS) súhlasil s celoslovenským testovaním, z nahrávky počuť, ako premiér hovorí, že samospráva bude „potiť krv“ a úvahy na tému, že testovanie samospráve nariadi niektoré z ministerstiev.

Keďže sa za tieto slová premiér neospravedlnil, tak zrejme neboli zverejnené omylom. V stredu po rokovaní Ústredného krízového štábu sa verejne „obúval“ do starostov a primátorov, ktorí upozorňovali, že prezentované predbežné výsledky skríningu nie sú správne. Podľa Matoviča nie je dobré, ak sa primátori snažia dostať medzi dobré okresy, v ktorých sa nemusí počas nadchádzajúce víkendu testovať znova.

Z kontextu možno pochopiť, že premiérovi ušlo, že práve títo primátori a starostovia už s prípravou testovania začali a tiež upozorňovali na nejasné pravidlá, ktoré majú platiť budúci týždeň, na ekonomickú náročnosť testovania. V mnohých mestách a obciach pritom odberné miesta fungujú prakticky neustále a sú k dispozícii všetkým, ktorí sa chcú dať otestovať.

Naopak, bol to práve minister zdravotníctva, ktorý povedal, že navrhne, aby mal každý nárok len na dve PCR testovania počas mesiaca zdarma. Zdá sa mu totiž, že niektorí občania zneužívajú testovanie. Pritom aj minister, aj ďalší odborníci radia, aby sa testovalo v zamorených lokalitách častejšie, čím sa zníži možnosť falošných výsledkov.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Únia miest Slovenska #koronavírus