Na hlavný obsah

Jadro a plyn ako zelená energia? Premiér: Je to kľúčové pre záujmy SR

Krajina sa vďaka tomu nebude musieť vrátiť k uhliu, tvrdí.

Jadro a plyn ako zelená energia? Premiér: Je to kľúčové pre záujmy SR
Ilustračná snímka - jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR

Jadro a plyn budú zrejme prechodne udržateľným zdrojom energie. Uviedol to v utorok (5. 7.) predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) pred stredajším (6. 7.) hlasovaním Európskeho parlamentu.

Hlasovanie označil za kľúčové pre národné záujmy Slovenska a zdôraznil tiež zintenzívnenie zelenej transformácie. Informovala hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Chceme zostať na našej ceste k dekarbonizácii Slovenska, ale zároveň musíme zaistiť energetickú bezpečnosť pre našich občanov,“ skonštatoval Heger.

Ubezpečil, že naplnenie celoeurópskeho cieľa dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 má jeho plnú podporu. „Je v našom záujme, aby sme zintenzívnili zelenú transformáciu, a to s využitím všetkých možných riešení. Pre Slovensko to znamená využitie jadrovej energie, ktorá má potenciál, spolu s obnoviteľnými zdrojmi, stať sa pilierom nášho bezuhlíkového energetického systému,“ podotkol premiér.

Prechod jadra a plynu k zeleným energiám podľa neho tiež znamená, že Slovensko sa nebude musieť vrátiť k uhliu. Dodal, že je v pravidelnom kontakte s lídrami EÚ27, pričom všetci majú rovnaký cieľ, ktorý ide v línii s Európskou zelenou dohodou.

„Naše štartovacie pozície sú však rozdielne. Tieto rozdiely nemôžeme ignorovať ak nechceme poškodiť našu ekonomiku a vystaviť slovenských občanov energetickej chudobe,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko