17.5.2021 08:06 | Správy

Ulož.to chce náhradu nákladov za mazanie pirátskych kópií filmu

Zdroj: Ulož.to, reprofoto: Adam Harmada

Distribútori filmu označili požiadavku za absurdnú.

Cloudové úložisko Ulož.to doručilo distribučnej filmovej spoločnosti CinemArt výzvu na náhradu nákladov v celkovej výške zhruba 800-tisíc českých korún, čo v prepočte predstavuje takmer 31,4-tisíc eur. Má ísť o náklady, ktoré prevádzkovateľovi Ulož.to vznikli kvôli kontrole a mazaniu pirátskych kópií nového filmu Šarlatán od tohto distribútora. Téme sa venovala verejnoprávna spravodajská televízia ČT24 na svojom webe.

Výzvu na náhradu nákladov doručilo Ulož.to firme CinemArt v rámci prebiehajúceho súdneho sporu v Prahe. Spomenutý film mal premiéru na prestížnom festivale Berlinale, bol nominovaný aj na ocenenie Academy Awards („oskara“) a v českých kinách bol uvedený v priebehu minulého roka. Do online distribúcie sa oficiálne dostal v novembri, kedy začali problémy súvisiace s prebiehajúcim súdnym sporom.

Po naplánovaných online projekciách sa na internete veľmi rýchlo objavili pirátske kópie tohto filmu. Záujemcovia si tak mohli snímku nelegálnou cestou a bez platenia stiahnuť hneď z niekoľkých zdrojov, medzi ktorými bola taktiež platforma Ulož.to. Tú sa oficiálny distribútor filmu rozhodol napadnúť na súde.

Ulož.to uspelo s odvolaním

Mestský súd v Prahe zareagoval vcelku rýchlo predbežným opatrením, podľa ktorého muselo Ulož.to zabrániť šíreniu pirátskych kópií na svojej platforme. Prevádzkovateľ tak musel aktívne vyhľadávať a mazať súbory, ktoré mohli predstavovať nelegálne kópie úspešného filmu.

Ulož.to ale uspelo s odvolaním na Vrchnom súde a predbežné opatrenie teda bolo zrušené. A práve na tento krok zareagoval prevádzkovateľ cloudového úložiska výzvou na náhradu nákladov. Predbežné opatrenie označil ako okamžitý a extrémny nástroj nevhodný pre podobné prípady.

Platforma Ulož.to vyčíslila spomenutú sumu ako náklady, ktoré mala počas uplynulých štyroch mesiacov. Musela si vraj najať externú agentúru, ktorá 24 hodín denne vyhľadávala a vymazávala súbory so slovíčkom „šarlatán“ v názve. Vraj totiž neexistuje softvér, ktorý by to dokázal s dodržaním všetkých výnimiek a zachovaním funkčnosti celého webu.

Prevádzkovateľ Ulož.to argumentuje tým, že nemôže plošne mazať všetky súbory len preto, že sa v ich názve objavilo nejaké slovo. Podľa nich by pri podobnom blokovaní názvov všetkých filmov napokon nezostalo žiadne bežné slovo, ktoré by používatelia mohli využiť.

CinemArt nesúhlasí

Distribučná spoločnosť CinemArt s preplatením nákladov prirodzene nesúhlasí. Advokát firmy Rudolf Leška si myslí, že vymazávanie až taký problém nie je: „Ak si dokáže nájsť osemročné dieťa film Šarlatán cez ich vyhľadávanie, sami to snáď zvládnu tiež. Napríklad tým, že zákazníkom zakážu zdieľať audiovizuálne súbory s názvom ,šarlatán’ a s určitou veľkosťou.“ Sporné prípady by následne mohli byť riešené osobitne.

Filmári sa ďalej opierajú o súdne spory zo zahraničia, kde bola zodpovednosť vyvodená práve prevádzkovateľom úložísk. Naopak ale sami nevedia o žiadnom spore, kde by producenti napokon „museli pirátom platiť za to, že predávajú ich filmy“. CinemArt tu odkazuje na prémiové funkcie Ulož.to, kde si záujemcovia môžu zaplatiť za rýchlejšie sťahovanie súborov.

Ulož.to sa bráni tým, že 95 % používateľov jeho platformy za služby neplatí a využíva ich zadarmo.

Na záver dodajme, že v podobnom prípade v Česku nedávno rozhodli v neprospech Ulož.to. Platforma tak musí zaistiť, aby sa na nej nešírilo dovedna šesť českých filmov. Agentúru Dilia, ktorá tento proces proti Ulož.to vyhrala, vtedy zastupoval rovnaký advokát ako teraz firmu CinemArt.

(1 EUR = 25,492 CZK)