Prekvapivým víťazom pandémie budú dôchodcovia. Ide totiž o jedinú skupinu obyvateľstva s razantne rastúcimi príjmami v časoch krízy. Starším ľuďom vláda minulý rok výrazne zvýšila 13. dôchodky. Budúci im zas každý mesiac pridá desiatky eur zavedením rodičovského bonusu.

„Ľudia vychovávajúci deti dlhé roky čelia obrovskej nespravodlivosti v podobe nižších dôchodkov. Túto krivdu chceme odstrániť s príchodom nového roka,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme Rodina). Pôvodne sa uvažovalo hlavne o zvyšovaní penzií matiek. Práve im najviac klesá dôchodok pre výchovu dieťaťa. Lenže v Európskej únií nie je možné ľudí diskriminovať na základe pohlavia a tak rovnako pridané dostanú aj otcovia.

Nový systém bude vyzerať takto. Štát zoberie dva roky starý vymeriavací základ detí dôchodcov. Zo získanej sumy pošle prvých 2,5 percenta matke a druhých 2,5 percenta otcovi. O koľko si teda prilepší dôchodca s jedným dieťaťom? V prípade, že hrubý príjem jeho potomka je 1 100 eur, tak pôjde o sumu 28 eur za mesiac. Pri dvoch deťoch s takýmto príjmom to bude 57 eur, troch 85 eur a štyroch až 114 eur. V optimálnom prípade môže staršiemu manželskému páru stúpnuť mesačný príjem až o 228 eur.

Tvrdý koaličný boj

Ministrovi práce predstavené zmeny musí ešte schváliť parlament. V kuloároch pripravovanej reforme zatiaľ vyjadrili podporu len poslanci hnutia obyčajných ľudí. Sme rodina na oplátku predbežne súhlasí s daňovo-odvodovou reformou z dielne ministra financií Igora Matoviča. Zvyšné dve koaličné strany sa zatiaľ jednoznačne nevyjadrili. No napríklad liberálom prekáža zvyšovanie deficitu z dôvodu zavedenia rodičovského bonusu.

Práve kvôli rôznym názorom je málo pravdepodobné presadiť ohlásené zmeny novelou ústavy. „Na jej zmenu treba hlasy 90 poslancov a s tým momentálne nepočítam,“ uviedol M. Krajniak. Ten sa preto zameria na získanie nadpolovičnej väčšiny, teda podpory 76 poslancov.

Pri takomto riešení bude pre ďalšie vlády oveľa ľahšie zrušiť rodičovský bonus. Napriek tomu ide o veľmi nepravdepodobnú možnosť. Máloktorý politik sa rozhodne riskovať stratu popularity z dôvodu škrtania peňazí starým ľuďom. Mimochodom aktuálne na Slovensku žije takmer 1,4 milióna penzistov. 

Práve pre obavu zo straty popularity dodnes fungujú odborníkmi kritizované trináste penzie. Pri nich súčasné ataky opozície spočívajú v tom, že ich vláda mala zdvihnúť ešte oveľa viac.

„Výsledkom nekontrolovateľného dvíhania penzií môže byť kolaps systému. Potom budú mať všetci nižšie dôchodky a to nikto nechce. Preto v rámci reformy zlepšíme udržateľnosť celého systému,“ ubezpečil M. Krajniak. V porovnaní so súčasným stavom má prísť do roku 2070 k zlepšeniu stability dôchodkového systému o dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP)

Pripravovaná reforma nebude mať žiaden vplyv na súčasnú výšku penzií bezdetných ľudí. Peniaze navyše dostanú len rodičia detí pracujúcich na Slovensku.
Zdroj: MICHAL SMRČOK
Pripravovaná reforma nebude mať žiaden vplyv na súčasnú výšku penzií bezdetných ľudí. Peniaze navyše dostanú len rodičia detí pracujúcich na Slovensku.

Neskorší odchod do dôchodku

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa