Volvo C40: Nové SUV-kupé príde už o pár dní

Aj Volvo sa chce zviesť na popularite športových derivátov SUV. Žiadne zatiaľ nemá. No to sa zmení vďaka crossoveru C40. Jeho premiéra je za rohom.

26.02.2021 16:00
debata
Novinka Volva by mala mať najbližšie k čínskemu... Foto: Lynk & Co
Lynk & Co 05 - 2021 Novinka Volva by mala mať najbližšie k čínskemu Lynk & Co 05, ktoré využíva podobne ako XC40 a Lynk & Co 01 platformu CMA, vyvinutú spoločnými silami Volva a čínskej spoločnosti Geely.

Volvo má v ponuke až tri SUV, od malého XC40 cez XC60 až po vlajkovú loď XC90. Zatiaľ však neodpovedalo na konkurenciu v triede SUV-kupé, hoci Mercedes-Benz, BMW a Audi v tomto priestore operujú už niekoľko rokov. A svoje želiezko do ohňa priložil Arkanou aj Renault. Čoskoro sa to ale má zmeniť. Dokonca o pár dní. Ako blesk z jasného neba posielajú Švédi do sveta správu o premiére nového modelu C40.

Už názov bez písmena X naznačuje, že má ísť skôr o dynamický crossover ako pravoverné SUV. Zároveň tým odkazuje na známe trojdverové kupé či skôr hatchback C30, ktorý švédska automobilka vyrábala v rokoch 2006 až 2013 na základoch Fordu Focus. Odvtedy sa ale veľa zmenilo, a tak má ideový nástupca päť dverí a zvýšený podvozok. No a k tomu splývavú siluetu kabíny, tak ako sa na SUV-kupé patrí.

Využije platformu CMA (Compact Modular Architecture), teda tú istú, ktorá už podopiera SUV XC40 a jeho brata s čínskym rodokmeňom Lynk & Co 01 a 05. Túto architektúru totiž Volvo vyvinulo s čínskym vlastníkom Geely, kde patria obe značky. C30 tak pribudne na spoločných montážnych linkách závodu Nedcar v Holandsku. Vylúčená nie je ani čisto elektrická verzia, keďže platforma bola od začiatku pripravená aj na tento typ pohonu.

Volvo C40 by tak mohlo mať po vzore XC40 Recharge batérie s kapacitou 74 kWh, výkon 304 kW a dojazd okolo 400 km. Špekulovať však už nemá význam, premiéra novinky je totiž naplánovaná už na budúci týždeň a predaj na jeseň 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo C40
Články podľa značiek