Lanovka medzi Železnou studničkou a Kamzíkom začne premávať v sobotu

Lanovka kvôli rekonštrukcii nepremávala približne od polovice septembra.

01.12.2022 20:00
SR Bratislava Železná Studnička Sezóna... Foto:
Lanovka Železná studnička - Kamzík bola mimo prevádzky približne 10 týždňov.
debata

Kvôli druhej fáze rekonštrukcie lanová dráha Kamzík – Železná studnička nepremávala od 12. septembra 2022 mimo prevádzky. Pôvodne mala opäť začať fungovať od 1. decembra, no z technických príčin sa jej spustenie odkladá až na sobotu 3. decembra. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj na svojom webe.

Rekonštrukcia strechy hornej stanice lanovky je ukončená, práce v priestoroch miestnej reštaurácie pokračujú, nemajú však vplyv na premávku samotnej lanovej dráhy. Lanovka bola uvedená do prevádzky 11. júla 1972 a fungovala až do 26. februára 1989. Opätovne bola po rozsiahlej rekonštrukcii sprevádzkovaná septembri 2005.

Lanová dráha premáva celoročne v dňoch štvrtok až nedeľa a v dňoch spadajúcich na sviatky, dni pracovného pokoja, pamätné dni a počas letných školských prázdnin v dňoch utorok až nedeľa v čase od 10:00 do 18:00 v intervale každú celú hodinu (s výnimkou nepriaznivého počasia). Okrem prepravy osôb je na lanovke možné prepravovať v lete bicykle alebo kolobežky (nie elektrické) a v zime lyže alebo snowboardy.

Lanovka Železná studnička – Koliba: zaujímavosti

Takmer kilometer dlhá Sedačková lanovka Železná studnička-Koliba prekonáva prevýšenie 186 metrov. (Kamzík-Koliba (420 m n.m.), Železná studnička (236 m n.mn.) Jazda trvá približne 15 minúť a jej hodinová kapacita je 342 osôb. Lanovka je unikátom nielen tým, že po uzatvorení sedačkovej lanovky Dedinky – Geravy v septembri 2009 sa lanová dráha Železná studnička – Kamzík stala poslednou svojho typu na území Slovenska. V rámci celého Československa ide dokonca o jedinú existujúcu dvojsedačkovú lanovku z produkcie bývalej Transporty Chrudim. Unikátom je aj svojou spoľahlivosťou. Do dnešného dňa sa nej nestala ani jedna porucha, pri ktorej by nebol možný dojazd cestujúcich do staníc.

debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Železná studnička #Koliba #rekonštrukcia lanovky
Články podľa značiek