Tropická búrka Mawar si v Japonsku vyžiadala jednu obeť, hrozia záplavy a zosuvy
1 min. čítania
3.6.2023 10:56
1 min. čítania

Tropická búrka Mawar si v Japonsku vyžiadala jednu obeť, hrozia záplavy a zosuvy

Uložiť článok
Celkovo sa šesť ľudí zranilo ťažko a 24 utrpelo ľahké zranenia.

Silné dažde spôsobené tropickou búrkou Mawar si v Japonsku vyžiadali jeden život, dvaja ľudia sú nezvestní a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Úrady v sobotu vyzvali zhruba milión obyvateľov na evakuáciu pred povodňami. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Hoci Mawar zoslabla z úrovne supertajfún, Japonská meteorologická agentúra (JMA) vydala varovanie pred zosuvmi pôdy, stúpajúcimi hladinami riek a záplavami vo východnom Japonsku, ohrozené je tiež západné Japonsko.

Záchranári v meste Tojohaši „našli muža vo veku približne 60 rokov v zatopenom aute,“ po prevoze do nemocnice lekári potvrdili jeho smrť, uviedla agentúra AFP. Celkovo sa šesť ľudí zranilo ťažko a 24 utrpelo ľahké zranenia.

Bez elektriny je asi 7000 domácností a zastavila sa tiež vlaková a letecká doprava. Premávka vysokorýchlostných vlakov šinkansen na trati Tokio - Nagoja sa obnovila v sobotu okolo poludnia miestneho času (04.00 h SELČ), informovala tlačová agentúra Kjódo. Podľa tejto agentúry sú napadané zrážky dosiaľ najvýdatnejšie za mesiac jún. Podľa vedcov klimatické zmeny zvyšujú riziko silných dažďov, pretože teplejšia atmosféra zadržiava viac vody.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.