Denník N

Putinov expremiér Kasianov: V Rusku bude horšie. Z frontu sa vracajú trestanci a robia strašné veci

Michail Kasianov. Foto – Petra Procházková/Deník N
Michail Kasianov. Foto – Petra Procházková/Deník N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michail Kasianov bol predsedom ruskej vlády v rokoch 2000 až 2004, po boku prezidenta Vladimira Putina stál v prvých rokoch, keď sa dostal k moci.

Vraví, že v tých rokoch Putin skutočne bol lídrom, ktorý dokáže v mieri spolupracovať so Západom. To, že sa to začalo meniť, si Kasianov uvedomil medzi prvými. Dnes je jedným z lídrov demokratickej opozície v exile.

Verí vo víťazstvo Ukrajiny a je presvedčený o tom, že vie, kedy Západ urobil chybu, ktorú nazýva „grandióznou“.

Rozprávali sme sa aj o tom, prečo pôsobí ruská opozícia tak bezradne, kedy podľa neho prestal byť Putin nádejným a energickým vodcom aj prečo sa po mobilizácii v Rusku nestalo to, čo opozícia a Západ očakávali.

Keď sme spolu naposledy hovorili, jedným z hlavných hesiel ruskej opozície bolo: „Rusko bez Putina!“ Teraz sme sa ocitli v epoche „Rusko bez Navaľného“. Aká je to krajina?

Je to krajina, pre ktorú je smrť Navaľného veľkou tragédiou. Málokto z nás očakával, že ho umučia až na smrť. Ťažko to prežívame my, ktorí sa hlásime k opozícii, aj bežní občania žijúci v Rusku. Bolo to zrejmé, keď sme videli zástup ľudí smerujúci k truhle počas jeho pohrebu.

V meste, v ktorom žije 15 miliónov obyvateľov, prišlo na rozlúčku 16-tisíc ľudí. Je to málo, alebo veľa?

V atmosfére strachu, ktorá panuje v Rusku, je to dosť.

Nebol to však skôr jednorazový prejav súcitu než náznak prebúdzania sa ruskej spoločnosti?

Bohužiaľ. Všeobecná nálada sa nezmenila. Ale to sme ani nemohli čakať.

Keď bol v roku 2015 demonštratívne zabitý Boris Nemcov, na chvíľu sa okolo jeho smrti konsolidovala občianska spoločnosť a opozícia, ale neviedlo to k žiadnym praktickým výsledkom. Na chvíľku sme sa spojili, spoločne demonštrovali, pripojil sa k nám aj Navaľnyj, ale potom sa to všetko zase rozpustilo v hmle.

Dnes nie je ani žiadna taká konsolidácia na programe dňa.

Existuje aspoň niečo, na čom sa zhodnete vy všetci, ktorí sa vyhlasujete za opozíciu?

Áno. Zhodneme sa v hodnotení toho, čo Rusko teraz pácha.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

História

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie