Šimkovičová peniaze na nákup pamiatok nemá, lehotu však chce dvojnásobnú. Samosprávy nápad kritizujú

Navrhovaná zmena pri predaji národných kultúrnych pamiatok je podľa samospráv nevhodná. Skupina koaličných poslancov totiž chce predlžiť lehotu, počas ktorej štát môže rozhodnúť či odkúpi chránený objekt, alebo nechá ho predať súkromnému záujemcovi. Doteraz predkupné právo zo strany štátu nebolo využité ani raz, priznáva ministerstvo kultúry. Samosprávy, ktoré vlastnia každú tretiu národnú pamiatku na Slovensku, poukazujú, že ich predaj aj bez toho je zložitý. Dlhšie lehoty len odradia súkromníkov, ktorí majú záujem kúpiť a sa postarať o pamiatkové nehnuteľnosti.

20.04.2024 06:00
debata (23)
Šimkovičová: Štát bude kontrolovať, aké umenie sa podporí
Video
Zdroj: TV Pravda

Slovensko prichádza o kultúrne bohatstvo, zanikajú historické pamiatky. Pred štyrmi rokmi to skonštatovali audítori Národného kontrolného úradu (NKÚ) s tým, že z celkom 10-tisíc nehnuteľných kultúrnych pamiatok viac ako štvrtina je v narušenom až dezolátnom stave.

"Každý vlastník pamiatky je povinný udržiavať ju v dobrom stavebnom stave a na svoje náklady vykonávať jej základnú ochranu. Ministerstvo kultúry nemá dostatočné nástroje na vymáhanie dodržiavania týchto pravidiel, čo vedie okrem iného k zániku vzácnych historických pamiatok. Napríklad len v rokoch 2016 – 2018 oficiálne zaniklo 34 pamiatkových objektov či jedna pamiatková zóna v Tvrdošíne,” konštatuje NKÚ v správe.

Budmerický kaštieľ Čítajte viac Ministerstvo kultúry vyzvalo Budmerice na vypratanie kaštieľa, obec postoju rezortu nerozumie

Dôvodom sú podľa kontrolórov chýbajúce peniaze. Na obnovu či údržbu kultúrnych pamiatok však nemá dosť peňazí ani štát, ani samosprávy, ktoré dokopy vlastnia takmer 40 percent takýchto objektov. Obecné aj krajské úrady sa preto v snahe zachrániť pamiatky, ale aj udržať rozumné rozpočty, často rozhodnú pre ich predaj. To však nie je ľahká úloha.

Podľa platného zákona, ak sa na Slovensku predáva národná kultúrna pamiatka, štát má predkupné právo. Ponuku od predajcu teda dostane ako prvé ministerstvo kultúry. Má potom lehotu 30 dní, aby rozhodlo, či toto právo uplatní. Národná rada (NR) SR má na aktuálnej schôdzi prerokovať návrh koaličného zákona o zmene týchto pravidiel. Skupina poslancov z troch koaličných strán navrhuje, aby štát pri rozhodovaní mal lehotu nie 30, ale 60 dní. „Dôvodom je potreba náležitého časového priestoru na posúdenie, či nadobudnutie ponúkanej kultúrnej pamiatky má pre štát opodstatnený význam nielen z pohľadu ochrany pamiatkového fondu, ale tiež z pohľadu účelnosti a efektívnosti jej ďalšieho využitia pri plnení úloh štátu,“ argumentujú v materiáli predloženom do parlamentu.

Koláž Šimkovičová kultúrna pamiatka Čítajte viac Štát chce väčšie rezervy na výkup pamiatok. Nie je to každá historická budova, pravidlá kultúrneho dedičstva chce meniť

Župy poukazujú na zlé skúsenosti

Podľa štatistík Pamiatkového úradu SR v roku 2021 štát vlastnil iba deväť percent nehnuteľných národných pamiatok, pričom podiel postupne klesal niekoľko rokov za sebou. Znamená to teda, že namiesto odkúpenia kultúrneho dedičstva ho štát pomaly predával. Ministerstvo kultúry zároveň v stanovisku pre Pravdu priznalo, že štát zatiaľ ani raz neuplatnil predkupné právo na pamiatky. Rezort tiež doplnil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu, v prípade potreby by sa však zdroje našli. „Súčasné vedenie MK SR považuje za jednu zo svojich priorít, aby významné historické pamiatky jednak nechátrali v správe súkromných vlastníkov a rovnako tak, aby nekončili u zahraničných majiteľov,” uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Vyše polovica národných kultúrnych pamiatok je sústredená na strednom a východnom Slovensku. Najviac pamiatkových objektov, vyše štyritisíc, sa nachádza v Prešovskom kraji. Tamojšie úrady preto majú veľké skúsenosti s procesom predaja národných kultúrnych pamiatok (NKP), ktorý je podľa nich zložitý. Predaj majetku samospráv, teda aj pamiatok, je značne formalizovaný a komplikovaný, vysvetľuje hovorkyňa Prešovskej župy Dáša Jeleňová.

Stav pamiatky pred a po rekonštrukcii Kúrie...
Interiér obnovenej Kúrie Andrášiovcov v Gombaseku.
+2Interiér obnovenej Kúrie Andrášiovcov v Gombaseku.

“V zmysle legislatívy by mala samospráva najprv urobiť obchodnú verejnú súťaž a získať tak informáciu, za koľko a akých podmienok je schopná NKP predať. S úspešným záujemcom však nemôže uzavrieť kúpnu zmluvu, pretože musí počkať, ako dopadne ponuka na predaj štátu za vysúťaženú cenu. Ak štát neodpovie do 30 dní, až vtedy môže samospráva uzavrieť zmluvu s úspešným záujemcom, čo je značne obmedzujúce a neraz sa stáva, že záujemca si kúpu medzitým rozmyslí,” popisuje proces predaja krok za krokom.

Predĺženie lehôt podľa nej situáciu skomplikuje ešte viac. “Z nášho pohľadu a na základe našich skúseností nepovažujeme navrhovanú zmenu za vhodnú, skôr obmedzujúcu voči vlastníkom NKP, či už ide o fyzické a právnické osoby, ako aj samosprávy. Zatiaľ nemáme vedomosť o tom, aby si štát svoje predkupné právo aj reálne uplatnil. Už súčasne platné ustanovenia sú všeobecne vnímané skôr ako formalita,” uviedla pre Pravdu.

So zmenou nesúhlasia ani v Banskobystrickej župe. Na území kraja sa nachádza takmer tritisíc národných kultúrnych pamiatok. “Ministerstvo kultúry podľa našich skúseností štandardne reaguje na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu NKP v zákonnej lehote, častokrát aj v predstihu. Za posledných 5 rokov si MK SR žiadne predkupné právo na kúpu NKP voči BBSK neuplatnilo. Predĺžením lehoty na uplatnenie tohto práva sa zbytočne predĺži akýkoľvek ďalší spôsob využitia nehnuteľnosti,” reagovala hovorkyňa Banskobystrického kraja Lenka Štepáneková.

notre dame Čítajte viac Parížska katedrála Notre-Dame vyhorela pred piatimi rokmi, opravuje sa aj stredovekými metódami

V Košickom kraji, kde je sústredených 12 percent chránených pamiatok, súčasné vedenie zastavilo predaj budov národných kultúrnych pamiatok a pozemkov okolo nich. Preto sa legislatívna úprava procesov na úrovni kraja priamo nedotýka, uviedla hovorkyňa Košickej župy Katarína Strojná.

“Legislatívna úprava dáva možnosť väčšieho priestoru na ponechanie NKP v rukách verejného sektora. Oveľa dôležitejšími otázkami však je, koľko peňazí štát na kúpy jednotlivých NKP vyčlení a ako sa o ne bude v budúcnosti starať. Ak sa nastaví celý proces starostlivosti o NKP správne, bude to pozitívna zmena,” doplnila.

Bratislavská župa častejšie národné kultúrne pamiatky kupuje a obnovuje, než predáva, tvrdí jej hovorkyňa Lucia Forman. Podobne by podľa nej mal postupovať aj štát. “Problémom sú skôr financie ako 60-dňová lehota,” skonštatovala.

Štátne inštitúcie pritom pravidelne predávajú kultúrne pamiatky, ktorých sú majiteľmi. Aj s platnými lehotami proces môže trvať roky. Ministerstvo práce sa napríklad päť rokov neúspešne pokúšalo predať kaštieľ v obci Tajná, ktorý nevedelo využívať.

Rezort sa ho pokúšal od roku 2018 predať až osemkrát, podarilo sa to napokon vlani v auguste na deviaty pokus.

Podobný problém momentálne rieši ministerstvo financií, ktoré takmer rok sa snaží predať národnú kultúrnu pamiatku v obci Štós. Ponuka kaštieľ spolu s pozemkami v okrese Košice-okolie za cenu 433-tisíc eur. Aj napriek dobrému technickému stavu sa však záujemca o kúpu národnej kultúrnej pamiatky zatiaľ nenašiel.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #národná kultúrna pamiatka #Národná rada SR