Stroj na peniaze sa zasekol. Vojna na Ukrajine ho uvrhla do straty
Diskusia/ 3Uložiť článok
1 min. čítania
09. apr. 2024 o 09:00
1 min. čítania

Stroj na peniaze sa zasekol. Vojna na Ukrajine ho uvrhla do straty

eustream Zdroj: epholding.cz
Uložiť článok
V dôsledku odkláňania sa od ruských energetických surovín firma zaznamenala radikálny pokles prepravy zemného plynu.

Spoločnosť Eustream, ktorá zabezpečuje prepravu zemného plynu, bola dlhé roky jedným z najväčších prispievateľov daní do štátnej kasy. Vlaňajšok však bol pre túto firmu prelomový, keďže sa dostala do červených čísel.

Ako vyplýva z výročnej správy, ktorú spoločnosť zverejnila, za minulý rok skončila v strate vyše 12 miliónov eur. Podľa šéfa Eustreamu Tomáša Marečeka ja za týmto negatívnym hospodárskym výsledkom vojnový konflikt na Ukrajine. V dôsledku odkláňania sa od ruských energetických surovín firma zaznamenala radikálny pokles prepravy zemného plynu.

„V uplynulom 12-mesačnom období sme pre našich zákazníkov prepravili spolu 16,97 mld. metrov kubických zemného plynu, čo v energetických jednotkách zodpovedá 181,86 terrawatthodinám. Výnosy z predaja služieb dosiahli spolu 226,47 mil. eur. Oproti predkrízovým hodnotám, kedy sa prepravovalo cez územie Slovenska v priemere okolo 60 mld. metrov kubických zemného plynu ročne, ide o značný pokles, ktorý je dôsledkom najmä zníženia tokov ruského plynu prechádzajúceho cez územie SR v smere z Ukrajiny,“ uviedol Mareček vo výročnej správe.

Vlastníkom Eustreamu je spoločnosť SPP Infrastructure, v ktorej 51 percent ovláda štát prostredníctvom podniku SPP. Zvyšných 49 percent patrí spoločnosti Slovak Gas Holding, ktorú ovláda jeden z najbohatších Čechov a finančník Daniel Křetínský.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Vojna na Ukrajine, Rusko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.