Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Senát Špecializovaného trestného súdu sa opätovne zaoberá vraždou Madarásza: Obžalobe čelí i František D. ml.

Špecializovaný trestný súd
Špecializovaný trestný súd (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

PEZINOK - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa opätovne zaoberá prípadom vraždy "bieleho koňa" Kristiána Madarásza. Dvojicu František D. ml. a Ladislav A. pôvodne v tomto skutku oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil prípad naspäť.

"Skutok nepopieram, mám o ňom vedomosti. Naďalej však trvám na tom, že som si vraždu Kristiána Madarásza neobjednal," povedal vo štvrtok pred senátom ŠTS František D. ml.

Priznáva, že nenamietal vykonanie skutku

Vysvetlil, že bol začlenený do reťazca firiem, ktoré krátili v Česku daň z pridanej hodnoty. Na čele reťazca mal byť Radovan V. Práve jeho označil za objednávateľa vraždy Madarásza, ktorú mal vykonať Ladislav A. "Priznávam, že som nenamietal vykonanie skutku, ale nijakým spôsobom som sa na ňom nepodieľal," uviedol František D. ml. s tým, že pri vykonaní skutku nebol prítomný.

Obžalovaných v minulosti pred súdom usvedčoval na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdený člen zločineckej skupiny sátorovcov Juraj Bugár, pričom za objednávateľa označil Františka D. ml. Pri jeho výsluchu však vznikli rozpory pri popise poškodeného. "Popísal celkom iný skutok, ktorý je aktuálne vo vyšetrovaní," reagoval František D. ml.

Obaja obžalovaní si už odpykávajú 25-ročné tresty väzenia

Spolu s nimi vlani právoplatne odsúdili na rovnako dlhý trest odňatia slobody aj exstarostu obce Dolný Chotár Františka D. st. Na svedomí majú viaceré vraždy, ktorých účelom malo byť umlčanie "bielych koní", i ekonomickú trestnú činnosť. Exstarosta bol odsúdený i za činnosť v prospech sátorovcov, ktorí mali mať na svedomí desiatky vrážd.

Obžalovaný Ladislav A. priblížil, že Františkovi D. ml. robil vodiča

"Neskôr som pre neho vykonával aj trestné činy a vraždy," povedal. Zdôraznil, že vraždu Madarásza mu mal zadať František D. ml., za čo dostal 8000 eur a novú štvorkolku. Obžalovaných v minulosti pred súdom usvedčoval na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdený člen zločineckej skupiny sátorovcov Juraj Bugár, pričom za objednávateľa označil Františka D. ml.

Pri jeho výsluchu však vznikli rozpory pri popise poškodeného. "Popísal celkom iný skutok, ktorý je aktuálne vo vyšetrovaní," reagoval František D. ml. Bugár podľa jeho slov opisoval vraždu Daniela Jánošku, ktorú v súčasnosti vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Viac o téme: VraždaKauzaSúd Madarász
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu