Denník N

Speváčka Tamara Kramar: Byť umelkyňou zo Slovenska v Anglicku je dnes zvláštny pocit

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hudbu začala písať počas pandémie, získala ocenenie Objav roka 2021 na Radio Head Awards. 24-ročná hudobníčka Tamara Kramárová vystupuje pod menom Tamara Kramar, žije vo farebnom Brightone pri mori a pravidelne sa vracia na Slovensko. Jej singel Hey Pretty Girl odznel aj v rádiu BBC Music Introducing. Momentálne pracuje na novom albume. Jej recept na úspech? Na nič sa nehrať a zostávať autentická v hudbe aj v živote.

Tamara Kramárová je prvou hostkou nového seriálu s názvom Generácia N. Stáva sa súčasťou série rozhovorov s mladými úspešnými ľuďmi z novej nastupujúcej generácie. 

V úvode som ťa predstavila ako hudobníčku, cieľom tohto rozhovoru je však spoznať ťa viac ľudsky. Aká je teda Tamara Kramar?

Ja sa snažím, aby Tamara Kramar – človek, ktorý vystupuje na sociálnych sieťach –, bol podobný naozajstnej Tamare Kramárovej, teda mne. A aká som? Čo ja viem – v pohode.

Aj vo svojich hudobných klipoch pôsobíš autenticky, pripomínajú každodenný život. Ten tvoj je v Brightone, kde si už piaty rok. Absolvovala si bakalárske štúdium neurovedy, na magisterskom si pokračovala s hudbou. Dajú sa tieto oblasti skĺbiť?

Určite áno, len neviem, či sa o to budem pokúšať. Neurovedu som išla študovať z čistej fascinácie vedou a matematikou. Hudba bola skôr hobby. No paradoxne počas tohto štúdia som začala tvoriť hudbu a vydávať ju. Odozva bola celkom pozitívna a to ma nakoplo. Povedala som si, prečo tomu nedať šancu? Uvidíme, kam ma to dovedie.

Preto som sa rozhodla pre magistra v hudbe, ktorého som už dokončila. Teraz som hudobníčka. Sama som však bola prekvapená, keď som tieto rozhodnutia robila, koľko ľudí začínalo vo vede a teraz sa venuje umeniu – hudbe či herectvu. Ale býva to aj naopak, veľa hudobníkov sa neskôr dopracuje k vede. Aj moja dizertačná práca bola o vnímaní hudby cez mozog.

Neuroveda je špecifická tým, že sa zaoberá aj psychológiou. Je to smer, ktorým by si šla?

Určite ma to veľmi zaujíma. Čítala som už dávno rada rôzne články o Alzheimerovej chorobe a demencii či o tom, ako vie hudba obnoviť spomienky. To je pre mňa úplne fascinujúce. Práve to, ako sa hudba ukladá v mozgu. Aj to bol dôvod, prečo ma to k neurovede ťahalo. Nateraz sa však sústreďujem na hudbu. Uvidím však, či sa jedného dňa na neurovede rozhodnem stavať.

Prečo práve Brighton? Práve kvôli tomuto odboru?

Áno, bolo to aj kvôli neurovede. Hlásila som sa na školy v Londýne, v Brightone aj v Edinburghu. Išla som sa na tieto miesta pozrieť a do Brightonu som sa úplne zamilovala. Je celý farebný, plný mladých ľudí, umelcov. Mal takú dobrú atmosféru. Tak som sa rozhodla, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Generácia N

Hudba

Mladí

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie