Na hlavný obsah

Inflácia v Česku zrýchlila. Analytici ju odhadujú na úrovni 16,2 až 19 percent

Zrýchlenie súvisí s cenami energií a úpravou cenníkov.

Inflácia v Česku zrýchlila. Analytici ju odhadujú na úrovni 16,2 až 19 percent
Na ilustračnej snímke sú české koruny. Foto: ČTK / Fluger René

Inflácia v Českej republike (ČR) sa v januári tohto roka v porovnaní s decembrom 2022 zrýchlila, najmä v dôsledku cien energií a tradičných úprav cenníkov na začiatku roka. S tým súhlasia aj analytici.

Odhady januárovej inflácie sa však líšia. Podľa niektorých odborníkov bol januárový medziročný rast cien 16,2 %, zatiaľ čo iní odhadujú až 19 %. Prognóza Českej národnej banky (ČNB) počíta s hodnotou nad 17 %. V decembri dosiahla medziročná inflácia 15,8 %. Český štatistický úrad (ČSÚ) v piatok (10. 2.) zverejní údaje o januárovej inflácii.

„Tarifa úspor (energie) bude nahradená aktiváciou stropovania cien elektriny a plynu. Podľa doterajšieho vývoja platieb domácností za elektrinu očakávame, že v januári sa cena zvýši smerom k stropu“ uviedol analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Na druhej strane, nárast cien zemného plynu bol doteraz prudší a nárast cien smerom k hornej hranici nemusí byť výrazný, podotkol analytik.

„Očakávame, že tradičné preskupovanie cien bude v tomto roku výraznejšie v dôsledku zvýšených inflačných očakávaní, ktoré sa odrážajú v súčasných cenách. Na druhej strane, klesajúci spotrebiteľský dopyt obmedzuje možnosti zvyšovania cien, takže očakávame postupné znižovanie marží,“ dodal Vagenknecht.

Rozdielne odhady

V januári očakáva medziročnú infláciu na úrovni 16,2 %. Analytici Českej sporiteľne očakávajú v januári infláciu na úrovni 19 %. Upozornili však, že odhad zaťažuje veľká neistota. A to najmä v dôsledku ukončenia platnosti tarify za úsporu energie a zavedenia cenových stropov. Ich vplyv sa predpovedá ťažko.

„Medziročná inflácia sa v januári zrýchli na 19 % v dôsledku odznenia efektu úspornej tarify a ďalšieho zvyšovania cien energií,“ odhaduje analytik Komerční banky Martin Gürtler. Upozornil, že v porovnaní s decembrom by sa cena elektriny mohla zvýšiť až o 125 %, zatiaľ čo dodávky tepla a vody by mohli medzimesačne vzrásť o 20 %.

Vo svojej novej prognóze ČNB odhaduje januárovú infláciu nad 17 %. Podľa centrálnej banky by však január mal predstavovať inflačný vrchol, pričom v nasledujúcich mesiacoch by sa tempo rastu cien malo spomaliť a v druhej polovici roka klesnúť pod 10 %. Za celý tento rok ČNB odhaduje priemernú infláciu na úrovni 10,8 % po minuloročných 15,1 %.

Inflácia v Českej republike dosiahla v decembri 15,8 %, čím sa spomalila zo 16,2 % v novembri. Analytici uviedli, že spomalenie tempa rastu cien spôsobilo najmä lacnejšie palivo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet