Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vyťahovať gumáky alebo sa vyčasí? Takéto počasie očakávajte cez týždeň
Zdielať na

Vyťahovať gumáky alebo sa vyčasí? Takéto počasie očakávajte cez týždeň

Zdroj: FREEPIK.com

BRATISLAVA / Začiatok týždňa si pre nás pripravil rozdielne počasie na západe a východe krajiny. Ale ako bude postupovať týždeň, počasie bude postupne rovnaké na celom Slovensku. Prečítajte si, aké počasie nás čaká nasledujúci týždeň.

Už dnes, v pondelok 5. júna, nás ovplyvňuje oblasť nízkeho tlaku vzduchu, preto sa postupne zväčšila oblačnosť na celom našom území, pričom najdlhšie odolával prísunu oblakov východ krajiny. Teplota dnes bola príjemná, od 17 do 28 stupňov Celzia a vyskytovali sa prehánky, najmä v západnej polovici. 

V utorok slnečné okuliare nechajte doma

V utorok bude počasie u nás ovplyvňovať plytká oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad oblasťou Álp a po jej prednej strane k nám bude prúdiť od juhu až juhovýchodu vlhký vzduch. To znamená, že už v noci začne od juhu pribúdať oblačnosť a rozprší sa, opäť, najmä v západnej polovici. Môžu sa objaviť aj búrky. Cez deň už bude na celom našom území oblačná až zamračená obloha, na mnohých miestach s dažďom, prehánkami, lokálne aj búrkami. Denná teplota bude od 17 do 23 stupňov Celzia a najmä na juhu Slovenska bude na pocit dusno.

Po zvyšok týždňa dáždnik neodkladajte

Ďalšie dni tohto týždňa sa budú na seba podobať ako vajce vajcu. Nemôžeme sa diviť. Naďalej budeme v oblasti nižšieho tlaku, čo znamená, že počas dňa bude veľmi rýchlo narastať kopovitá oblačnosť a na mnohých miestach sa budú vytvárať prehánky, občasný dážď, ale aj búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Denná teplota sa bude pohybovať od 19 stupňov Celzia na severe, do 25 - 26 stupňov Celzia na juhu. 

Prečo nám Medardova kvapka kazí slnečné počasie?

Začiatkom mesiaca jún sa objavuje v kalendári Medard, ktorý sa neteší dobrej povesti. Poznáte to: Medardova kvapka štyridsať dní kvapká. Nejde ani tak o počet dní so zrážkami, to sa naši predkovia snažili naznačiť, že zrážkové obdobie je častejšie, ale ide o to, že naozaj sa začiatkom mesiaca mení v našom stredoeurópskom priestore cirkulácia. Za jej zmenou je rozdiel v teplote medzi pevninou a oceánom a ten spôsobuje, že sa k nám od Atlantického oceánu dostávajú jednotlivé dávky vlhkosti a prinášajú zrážky a s nimi aj ochladenie. 

Medard teda trochu kazí začiatok júna, po ňom prichádza ešte niekoľko vĺn vlhšieho počasia, napr. Prokopské dažde a dažde sv. Magdalény.  Tie sú dokonca až v druhej polovici júla, ale všetko si odnesie ten, ktorý s vlhkom a prípadnými zrážkami začína. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy