Parlamentné voľby 2023: Učitelia musia byť adekvátne zaplatení, hovorí Progresívne Slovensko
1 min. čítania
6.6.2023 12:21
1 min. čítania

Parlamentné voľby 2023: Učitelia musia byť adekvátne zaplatení, hovorí Progresívne Slovensko

Progresívne Slovensko dnes predstavilo ďalšiu posilu pre oblasť školstva a priority, s ktorými ide do volieb. Medzi kľúčové patrí zvýšenie počtu osobných asistentov, financovanie materských škôl ministerstvom školstva či upustenie od číselného hodnotenia.

Progresívne Slovensko dnes predstavilo ďalšiu prioritu z volebného programu, a tým je školstvo. „Ďalšie prešľapovanie v oblasti vzdelávania, by už Slovensko nemuselo prežiť,“ hovorí predseda PS Michal Šimečka. Hovorí, že nemáme núdzu o kvalitné stratégie a projekty. Problém je, že vždy ostali len na papieri.

Na dnešnej tlačovej besede preto predstavil tím odborníčok pre školstvo, ktoré sa podieľali na tvorbe priorít v tejto oblasti.

Pozrite si, aký tím odborníčkok pre školstvo predstavilo Progresívne Slovensko pred septembrovými voľbami:

„Každý rodič chce, aby jeho dieťa bolo v škole spokojné,“ hovorí členka predsedníctva PS Ingrid Kosová, ktorá je tiež zakladateľka a manažérka súkromných škôl. Vysvetľuje, že cieľom strany je priniesieť v školstve obsah a metódy, ktoré motivujú deti k učeniu.

Progresívne Slovensko chce tiež podporiť rozvoj mediálnej gramotnosti či zmeniť hodnotenie žiakov tak, aby bolo skôr slovné a motivujúce. Dôležitá je tiež inovácia vzdelávania a podpora kurikulárnej reformy.

„Učiteľ je rozhodujúcim faktorom preto, aby si dieťa vybudovalo vzťah k vzdelávaniu,“ priznáva Viera Kalmárová, bývalý hlavná školská inšpektorka. Opisuje tiež potrebu adekvátneho odmeňovania učiteľov či lepšie manažovanie škôl. Progresívne Slovensko hovorí, že financie na platy učiteľov sa musia nájsť.

Strana tiež hovorí, že v školstve by malo byť aj priateľské prostredie, ktoré je inkluzívne. „Zjednotíme jasle a materské školy pod rezort školstva a zmeníme ich financovanie tak, aby sa zjednodušila ich dostupnosť,“ dodáva Tina Gažovičová, ktorá sa venuje inkluzívnemu vzdelávaniu.

Problémom sú však kapacity v materských školách. Progresívne Slovensko hovorí, že je nevyhnutné aby sa rozšírili kapacity diverzifikáciou poskytovateľov. To znamená, že existujú súkromné zariadenia, ktoré nie sú evidované ako škôlky, pretože nespĺňajú prísne kritéria. Pomôcť by mohli aj firemné materské školy.

„Vnímame dva praktické kroky. Prvým je, aby sa materské školy dostali do normatívneho financovania školstva, aby štát posielal na každé dieťa peniaze ako sa to deje na základných školách. Je zároveň nevyhnutné rozšíriť kapacity rôznych poskytovateľov,“ uzatvára Gažovičová.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.