Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ježiša Krista obklopuje veľká záhada: Tento sviatok vraj kresťania oslavujú v nesprávny deň!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

JERUZALEM - Napriek tomu, že mnoho kresťanov oslavuje 24., resp. 25. december ako deň narodenia Ježiša, nie je to historicky správne. S veľkou pravdepodobnosťou sa totiž v tento deň nenarodil. Záhadou zostáva aj presný rok, hoci vďaka výskumníkom už aspoň vieme, ako Kristus vyzeral.

História je plná záhad, ktoré sa odborníkom nepodarilo dodnes vyriešiť. Jednou z nich je presný dátum narodenia Krista. Hoci mnohí si túto udalosť pripomínajú na Štedrý deň, ide zrejme o mylnú domnienku. Dátum 25. december mohol byť vybraný preto, že je časovo blízko k Saturnálii - rímskemu sviatku, ktorý oslavoval boha Saturna. Najstaršie záznamy o tom, že 25. december bol Ježišovým narodením, sa datujú do štvrtého storočia nášho letopočtu, čo je viac ako 300 rokov po jeho narodení. 

Ježiša Krista obklopuje veľká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Staroveké záznamy naznačujú, že raní kresťania sa nikdy nedokázali dohodnúť na dátume, kedy sa  Boží syn narodil a dokonca aj dnes mnohí ortodoxní kresťania oslavujú jeho narodeniny 6. alebo 7. januára. Nie je známy ani presný rok, hoci historici sa vo všeobecnosti zhodujú v tom, že to bolo niekedy okolo roku štyri pred naším letopočtom. 

Najstaršie zachované evanjeliá o Ježišovom živote pochádzajú z druhého storočia, takmer sto rokov po jeho smrti. Nedostatok dochovaných textov o ňom z prvého storočia vyvoláva v biblických učencoch množstvo otázok. Kedy boli napísané evanjeliá? Koľko príbehov sa naozaj odohralo? Aký bol Kristus v skutočnom živote? Archeologické výskumy Nazareta, jeho rodného mesta, odhaľujú viac o prostredí, v ktorom vyrastal. Nedávno vedci objavili dom z prvého storočia, ktorý bol stáročia uctievaný ako dom, v ktorom Ježiš vyrastal, ale či to bol skutočne jeho dom, nie je známe. 

Ježiša Krista obklopuje veľká
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Vedci si myslia, že je nepravdepodobné, že by sa niekedy podarilo zistiť, aký bol Ježiš v skutočnosti. V roku 2018 však jeden výskumník zverejnil ilustráciu toho, ako mohol Kristus vyzerať na základe archeologických údajov a starovekých textov, ktoré opisujú jeho súčasníkov v Judei a Egypte. Expert čerpal zo snímok starých mincí a obrazov egyptských múmií a zistil, že Ježiš mal pravdepodobne hnedé oči, čierne vlasy a olivovohnedú pokožku. Odhadom bol vysoký asi 1,7 metra - toľko v priemere merali kostrové pozostatky mužov z toho obdobia. 

Viac o téme: NarodenieZáhadaVianoceJežiš Kristus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu