Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Západoafrické štáty pri operácii zlikvidovali desiatky džihádistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas pátrania, blokád a prehliadok vo vytypovaných oblastiach vojaci okrem iného zaistili 53 strelných zbraní.

Ouagadougou 30. novembra (TASR) - Takmer 6000 vojakov zo štyroch krajín západnej Afriky podniklo minulý týždeň spoločnú operáciu, pri ktorej zabili desiatky "teroristov" a zatkli okolo 300 podozrivých.

Operácia proti džihádistom, nazvaná Goundalgou 4, sa uskutočnila pozdĺž hraníc Burkiny Faso so susedným Pobrežím Slonoviny, Ghanou a Togom. O jej výsledkoch v utorok v meste Ouagadougou informoval Maxime Koné, minister pre národnú bezpečnosť Burkiny Faso.

Počas pátrania, blokád a prehliadok vo vytypovaných oblastiach vojaci okrem iného zaistili 53 strelných zbraní, "veľké množstvo streliva", takmer 150 vozidiel a motocyklov, ako aj "značné množstvá drog".

V samotnej Burkine Faso, v oblasti pri hraniciach s Pobrežím Slonoviny, bolo zničených päť "teroristických základní" a "pri zrážkach bolo zneškodnených približne 30 teroristov," informoval Koné.

Burkina Faso uskutočnila tri podobné operácie aj v rokoch 2018 – 19, pričom však zakaždým spolupracovala len s jednou zo susedných krajín. Tieto operácie sa vždy odohrali "v oblastiach, kde by sa mohli sformovať ozbrojené teroristické skupiny, ako Boko Haram, Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM) či Islamský štát Veľkej Sahary (ISGS)," vysvetlil Koné.

Džihádistické útoky sa v Burkine Faso od roku 2015 odohrávajú čoraz pravidelnejšie a majú čoraz viac obetí. Pri poslednom z nich 21. novembra zahynulo najmenej deväť príslušníkov vojenskej polície a približne desať civilistov. Týždeň predtým, pri útoku na policajné stanovište na severe Burkiny Faso, prišlo o život 57 ľudí, z toho 53 žandárov.