17.5.2021 16:09 | Správy

Zmeny v Covid automate prehľadnejšie nájdeme v jeho digitálnej verzii

Zdroj: TASR

Používatelia mobilných telefónov si automat môžu uložiť a používať ako štandardnú aplikáciu vo svojom telefóne.

Zmeny v Covid automate, ktoré platia od pondelka, ľudia prehľadnejšie nájdu v digitálnej verzii na webovej stránke automat.gov.sk. Pripomenula to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Od pondelka už celé Slovensko nie je v jedinej farbe, a tak neplatia celonárodné opatrenia, ale rôzne pravidlá sa uplatňujú podľa farby každého jedného zo 79 okresov.

Čítajte aj Zákaz Wi-Fi na terasách reštaurácií sa neplánuje. Česko to tiež ruší

„Orientovať sa v Covid automate, ktorý sa postupne menil každý týždeň v závislosti od zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie, nebolo jednoduché ani doteraz, keď platili opatrenia na celoštátnej úrovni. Preto sme už v polovici marca spustili na stránke automat.gov.sk jednoduchú a prehľadnú aplikáciu a evidujeme už vyše milión jej použití," podotkla Remišová s tým, že od pondelka ľudia v digitálnom Covid automate nájdu platnosť najnovších pravidiel, ktoré závisia od farby jednotlivých okresov.

Digitálny Covid automat je prístupný z internetovej adresy automat.gov.sk pre mobilné zariadenia aj pre klasické počítače. Používatelia mobilných telefónov si automat môžu uložiť a používať ako štandardnú aplikáciu vo svojom telefóne.

„Stačí, ak si do prehliadača zadajú adresu, nemusia nič inštalovať. Digitálny automat poskytuje prehľad o tom, aké aktivity a za akých podmienok môžu ľudia vykonávať v každom okrese," podotklo tlačové oddelenie Remišovej rezortu.

„Doterajšia úspešnosť pilotnej prevádzky Covid automatu a pozitívna odozva užívateľov dokazujú, že takéto mikroriešenia majú v štátnom IT svoj význam," uzavrela Remišová s tým, že zložitý odborný jazyk nariadení a vyhlášok sa jej rezortu v spolupráci so štátnou akciovou spoločnosťou Slovensko IT podarilo k ľuďom dostať v zrozumiteľnej a prehľadnej podobe.

(TASR)