Fico už trúbi do prezidentských volieb

Zuzana Čaputová ešte nie je ani v polovici päťročného funkčného obdobia a Smer už vyzýva opozíciu, aby premýšľala nad novou prezidentskou autoritou.

23.10.2021 15:08
Robert Fico Foto:
Poslanec a predseda Smeru Robert Fico
debata (511)

Čaputová je v úrade prezidentka od 15. júna 2019. Napriek tomu, že ďalšie prezidentské voľby budú až v roku 2024, líder opozičnej strany Smer už vyzýva na úvahy, kto ju nahradí.

Podnetom na jeho vyjadrenie na sociálnej sieti bolo video Čaputovej, v ktorom sa zastala štyroch vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú obvinení z marenia spravodlivosti a manipulovania výpovedí svedkov. Dôvodom je uznesenie bratislavského krajského súdu, ktorý vyšetrovateľov prepustil z väzby. Senát v uznesení spochybňuje aj samotné stíhanie.

„Pani prezidentka sa postavila za štyroch vyšetrovateľov, proti ktorým sú priame dôkazy ako zneužívali svoje právomoci, vymýšľali si trestnú činnosť iných policajtov. Sú tu legálne odposluchy, výpoveď agenta,“ hovorí Fico vo videu.

Video: Líder Smeru Robert Fico o úlohe opozície nájsť novú prezidentskú autoritu.

Video

Dôkaznú situáciu v prípade štyroch vyšetrovateľov NAKA porovnáva s inými, ktorí sú vo väzbe a tvrdí, že proti nim „nie sú priame dôkazy“. Opäť pripomenul kauzu Dušana Kováčika, bývalého špeciálneho prokurátora, ktorého súd poslal do väzenia za 14 rokov za korupciu.

Fico tvrdí, že proti nemu nemal súd žiadne priame dôkazy. „Dôkazná situácia v jeho prípade predstavovala možno tri percentá z dôkaznej situácie, ktorá je k dispozícii voči vyšetrovateľom,“ do­dal.

Fico hovorí o svete miliardára Georga Soroša, ktorý „naordinoval už dvoch prezidentov“ na Slovensku. Okrem Čaputovej aj jej predchodcu Andreja Kisku.

Úlohou Čaputovej je podľa predsedu strany Smer a viacnásobného bývalého premiéra držať „túto vládu pri moci“. Vytkol jej opäť „zmarené referendum“, podpisovanie aj „protiústavných zákonov“, je podľa neho príliš liberálna. „Nečudujme sa, že chráni vyšetrovateľov NAKA…, lebo majú likvidovať opozíciu a má to udržať vládu pána Hegera, v podstate Matoviča, pri moci,“ vyhlásil Fico.

„Slovenskú opozíciu čaká veľmi vážna úloha. Nielenže musíme povaliť túto váhu, ale musíme uvažovať o tom, kto bude nový prezident. Nesmieme dovoliť , aby opäť v ďalších prezidentských voľbách vyhral Sorošov človek, nejaký lokaj, ktorý bude len a len cudzie záujmy hájiť. Musíme nájsť skutočnú, slovenskú autoritu. Autoritu, ktorá bude skutočnou hlavou Slovenskej republiky,“ dodal v závere Fico.

© Autorské práva vyhradené

511 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby