Pestovanie vína v jeho starovekom rodisku v Gruzínsku ohrozuje zmena klímy

Hrozno na vinici Solomona Nersezašviliho bolo takmer zrelé, keď koncom augusta udrelo silné krupobitie. Ľadové gule za pol hodiny zničili väčšinu úrody a mesiace tvrdej práce.

25.11.2021 06:00
hrozno Foto:
debata

Podobné búrky pritom už dlho sužujú gruzínsky región Kachetiu v podhorí Kaukazu, ktorý mnohí považujú za rodisko vína. Vinič na výrobu vína sa tu pestoval už pred zhruba 8000 rokmi. Rastúca početnosť a intenzita búrok – čo je problém spájaný so zmenami klímy – však vyvoláva debatu o budúcnosti pestovania vínnej révy v Gruzínsku, napísal Thomson Reuters Foundation.

Letná búrka pripravila rodinný podnik Nersezašviliov o 200 000 dolárov v ušlých príjmoch, tvrdí 52-ročný gruzínsky vinár, ktorý sa už pred desiatimi rokmi rozhodol diverzifikovať a začal pestovať aj lieskové oriešky. Tie predáva firme Nutella. „Môj brat hovorí, že by sme mali vinicu zrušiť a pestovať len orechy,“ dodáva Nersezašvili. „Budeme potrebovať veľa peňazí, aby sme vinicu opravili a pripravili na ďalší rok. Úroda v každom prípade nebude taká dobrá, pretože rastliny boli poškodené,“ podotkol.

samovražda, obesenie, povraz, pomoc, slučka Čítajte aj Štúdia odhalila možné prepojenie medzi vysokou vlhkosťou a samovraždami

Podľa národného štatistického úradu predstavuje víno a hrozno takmer deväť percent gruzínskeho exportu. Vinice sú tiež kľúčovým magnetom pre turistov, pretože tunajšie víno sa vo svete stáva čoraz populárnejšie. V posledných rokoch však asi stovka vinárov z Kachetie čiastočne alebo úplne prešla na pestovanie orieškov, ktoré sú odolnejšie a výnosnejšie, upozorňuje Nika Beriašviliová z regionálnej rozvojovej asociácie (RDA).

Gruzínska vláda v snahe riešiť problém obnovila systém zo sovietskej éry, ktorý spočíva v tom, že pomocou rakiet vystreľuje na oblohu jodid strieborný, ktorý zabraňuje tvorbe ľadu a zaisťuje, aby na zem padal dážď. Systém spadá pod ministerstvo obrany a k dispozícii má 80 odpaľovacích zariadení, ktoré prevádzkuje spoločnosť STC Delta, ktorej pracovníci pri rozhodovaní kam mieriť a kedy odpaľovať rakety využívajú radary a predpoveď počasia. Len vlani ich vraj odpálili 4700.

more, oceán, zvieratá, plasty Čítajte aj Nová štúdia spája s pandémiou viac ako osem miliónov ton plastového odpadu

Systém má však slepé miesta, najmä na konci leta, kedy dozrieva hrozno. Mraky s krúpami sa totiž vtedy tvoria vo väčších výškach a rakety musia uraziť dlhšiu vzdialenosť, čo znamená, že môžu pokryť menšiu plochu na zemi, hovorí konzultantka spoločnosti Delta Chatuna Elbakidzeová.

Niektorí poľnohospodári sú však nadšení menej. „Strieľajú rakety a napriek tomu stále padajú krúpy,“ hovorí vinár Isabal Sologašvili, ktorého vinicu búrka tiež zdevastovala.

Gruzínsky vinársky priemysel sa napriek mnohým problémom v posledných rokoch rozvíja, tvrdí Tata Džaianiová z Gruzínskej vinárskej asociácie, podľa ktorej sa už ukázalo, že sú vinári odolní voči otrasom, akým bolo napríklad v roku 2008 ruské embargo, keď museli miestni vinári hľadať alternatívne trhy. „Víno nie je pre Gruzínsko len obchod, je to kultúra a identita Gruzíncov, ktorí ho nikdy neprestanú robiť len kvôli riziku alebo vysokým nákladom,“ domnieva sa Džaianiová.

Panamsky prieplav, lode, Čítajte aj Pred 120 rokmi získali USA právo na výstavbu Panamského prieplavu

Nersezašvili sa ani napriek nátlaku svojho brata nedal prinútiť k tomu, aby prestal pestovať vínnu révu, ktorú pred desiatkami rokov vysadil jeho otec. „Investovali sme príliš veľa peňazí a práce, než aby sme ju len tak pokosili,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #vinica #vinári #hrozno #pestovatelia hrozna