Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ a USA začali rokovania o vyriešení sporu o clá na oceľ a hliník

Foto: TASR/AP

USA ponechajú zatiaľ v platnosti clá vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník z EÚ, Číny, Indie, Ruska, Turecka, Nórska a Švajčiarska.

Brusel 17. mája (TASR) - Európska únia (EÚ) a USA v pondelok podnikli ďalší krok smerom k prímeriu v obchodnom spore s predchádzajúcou administratívou exprezidenta Donalda Trumpa. Brusel a Washington sa dohodli na rokovaniach o ukončení sporu o clá na oceľ a hliník.

V starostlivo formulovanom vyhlásení oznámili obchodná zástupkyňa USA Katherine Taiová a podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis, zodpovedný za obchod, začiatok diskusií o nadmernej globálnej kapacite pri výrobe ocele a hliníka.

Komisia zároveň v pondelok informovala, že pozastaví navrhované zvýšenie odvetných ciel, ktoré by zasiahlo množstvo amerických výrobkov od kozmetiky po športovú obuv a zdvojnásobilo až na 50 % clá na americkú bourbon whisky, motorky či motorové člny.

EÚ a USA v spoločnom vyhlásení ďalej uviedli, že ako spojenci môžu presadzovať vysoké štandardy, riešiť spoločné obavy „a brať na zodpovednosť krajiny ako Čína, ktoré podporujú politiku narúšajúcu obchod“.

Cieľom ich diskusií bude nájsť do konca roka riešenia, napríklad v podobe vhodných obchodných opatrení.

USA ponechajú zatiaľ v platnosti clá vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník z EÚ, Číny, Indie, Ruska, Turecka, Nórska a Švajčiarska.

Trumpova vláda označila za dôvod na zavedenie ciel na import kovov národnú bezpečnosť. Jej opatrenia sa dotkli európskych oceliarní, ako sú Thyssenkrupp a Voestalpine.

EÚ poprela, že jej vývoz predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre USA, a reagovala zavedením odvetných ciel vo výške 2,8 miliardy eur na americké výrobky vrátane motoriek, whisky či pomarančového džúsu. Aj tieto clá zostanú zatiaľ bez zmeny.