Na hlavný obsah

Poslanci v Česku odmietli predĺžiť núdzový stav

Nevyhoveli tak žiadosti premiéra Babiša.

Poslanci v Česku odmietli predĺžiť núdzový stav
Na snímke česká Poslanecká snemovňa. Foto: TASR

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v piatok (26. 2.) rozhodla, že v súčasnosti platný núdzový stav sa skončí v sobotu 27. februára. Nevyhovela tak žiadosti vlády premiéra Andreja Babiša o predĺženie jeho platnosti do konca marca. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Za predĺženie hlasovalo 68 poslancov z vládnucich strán ANO a ČSSD, potrebných však bolo 77 hlasov. Snemovňa predtým odmietla aj návrh nezávislého poslanca Lubomíra Volného na okamžité zrušenie núdzového stavu. Podľa opozície je súčasný núdzový stav v rozpore s ústavou. Poslanci preto vyzvali vládu, aby vyhlásila nový. Babiš už predtým avizoval, že to v prípade nepredĺženia urobí.

„Ak nechceme úplný kolaps nemocníc, musíme to urobiť,“ uviedol premiér počas svojho prejavu v Poslaneckej snemovni. Bez núdzového stavu totiž vláda nemôže obmedziť pohyb a zhromažďovanie osôb.

„Uznesením Poslaneckej snemovne sa núdzový stav tento víkend končí. Najsprávnejší postup by mal byť, že vláda, ak sa tak rozhodne, vyhlási nový núdzový stav na základe objektívnych nových okolností, akými sú výskyt britskej mutácie vírusu a zdravotné zariadenia na pokraji (svojich kapacít),“ uviedol v piatok šéf opozičných Pirátov Ivan Bartoš.

Vláda navrhuje zaviesť v Česku dosiaľ najprísnejšie obmedzenia od vypuknutia pandémie. Minister vnútra Jan Hamáček navrhol model podobný francúzskemu. Minister zdravotníctva Jan Blatný chce, aby bolo v práci povinné nosiť respirátory. „Najpodstatnejšie opatrenie, o ktorom sme rokovali, je zákaz pohybu medzi okresmi,“ spresnil Babiš vo štvrtok (25. 2.). Výnimkou budú napríklad cesty do práce či k lekárovi. Počíta sa tiež s uzavretím škôl a škôlok. Otvorené budú podľa Babiša len pre zdravotnícky personál. Presná podoba navrhovaných opatrení zatiaľ nie je známa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet