Stačil mozgový implantát a myši sa hneď skamarátili

Vedci vytvorili zariadenie, ktoré im umožňuje naprogramovať myši tak, aby sa skamarátili.

16.05.2021 06:00
myš Foto:
debata

Implantát vyvinuli výskumníci na Northwestern University v USA, ktorí sa snažili preprogramovať neuróny v mozgu myši, aby si mohla vytvoriť „okamžitú väzbu“ s inou myšou.

Pokrok je výsledkom ultraminiatúrnej technológie bez batérií súvisiacej s optogenetikou, metódou riadenia neurónov prostredníctvom svetla. Štúdia zverejnená v časopise Nature Neuroscience mala za cieľ skúmať sociálne interakcie v rámci skupiny zvierat.

strela-zkousky-1 Čítajte aj Slovenská strela vstala z mŕtvych

Tenké, ohybné implantáty nebránili myšiam, aby „vyzerali normálne a správali sa normálne v realistických podmienkach“ bez toho, aby sa zaplietali do množstva pripojených káblikov. Keď boli myši fyzicke tesne pri sebe, výskumníci aktivovali skupinu neurónov v oblasti mozgu spojenej s exekutívnymi funkciami vyššieho rádu, čím ich prinútili zvýšiť frekvenciu a dĺžku vzájomných sociálnych interakcií.

Vedci boli tiež schopní myši deprogramovať, aby sa okamžite prestali medzi sebou kamarátiť a ich interakcie sa vrátili do normálu.

„Vôbec sme si nemysleli, že toto bude fungovať,“ hovorí Yevgenia Kozorovitská, neurobiologička na Northwestern University, ktorá experiment navrhla. „Podľa dostupných informácií ide o prvé priame vyhodnotenie dlhodobej hypotézy o neurálnej synchrónii pri sociálnom správaní.“

očkovanie, vakcína, vakcinácia Čítajte aj Štúdia: Kombinácia vakcín zvyšuje výskyt dočasných vedľajších účinkov

Existuje nádej, že výskum povedie k ďalším prelomovým zisteniam na poli optogenetiky, ktoré umožnia výskumníkom zamerať sa na špecifické neuróny v ľudskom mozgu a prostredníctvom ich modifikácie by teoreticky mohli využiť vonkajšie svetlo na kontrolu mozgovej aktivity.

„Znie to ako sci-fi, ale je to neuveriteľne užitočná technika. Optogenetika by sa mohla jedného dňa využívať pri liečbe slepoty alebo paralýzy,“ dodáva profesorka Kozorovitská na serveri independent.co­.uk.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #implantát #myši #mozog myší