Na hlavný obsah

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál za vyše 10,3 milióna eur

Návrh schválila vláda.

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál za vyše 10,3 milióna eur
Na archívnej snímke rokovanie vlády. Foto: TASR

Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote viac ako 10,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu (7. 12.) schválila vláda.

Ministerstvo obrany využije možnosť refundácie časti výdavkov súvisiacich s darovaním vojenského materiálu cez Európsky mierový nástroj. „Vzhľadom na pokračovanie vojenskej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine a v nadväznosti na jej požiadavky sa týmto navrhuje, aby vláda SR schválila darovanie ďalšieho vojenského materiálu,“ skonštatovalo.

Vláda zároveň schválila, že na kontrolu hranice Slovenska s Ukrajinou môžu do konca roka 2023 denne nasadiť do 500 profesionálnych vojakov. Policajtom majú vojaci pomáhať aj pri zabezpečovaní verejného poriadku v blízkosti vnútorných hraníc SR z dôvodu výrazného nárastu nelegálnej migrácie. Na tento zámer vláda schválila do 100 vojakov denne v termíne od 16. decembra 2022 do 31. marca 2023.

Vojaci pomôžu na slovensko-ukrajinskej hranici

Na slovensko-ukrajinskej hranici majú vojaci vykonávať spolu s policajtmi hraničný dozor na hraničných priechodoch aj tzv. zelenej hranici. Zároveň môže byť podľa požiadavky Policajného zboru nasadený vrtuľník Ozbrojených síl SR v čase očakávaného nedovoleného
prekročenia vonkajšej hranice SR vzdušným dopravným prostriedkom. Vykonávať lety môžu s prítomnosťou príslušníkov Policajného zboru na palube.

V rámci zabezpečovania poriadku vnútorných hraníc majú byť profesionálni vojaci nasadzovaní do spoločných hliadok s policajtmi najmä na bývalých hraničných priechodoch na hranici s Maďarskom a Českou republikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko