Na hlavný obsah

K vražde Galiziovej prispel pocit beztrestnosti v krajine, vyhlásila vyšetrovacia komisia

Hovorí o zlyhaní právneho štátu.

K vražde Galiziovej prispel pocit beztrestnosti v krajine, vyhlásila vyšetrovacia komisia
Na snímke fotografia zosnulej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej a vrak jej auta po výbuchu. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

K vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej v roku 2017 prispel pocit beztrestnosti, ktorý na Malte vytvorili najvyšší štátni činitelia.

K tomuto záveru dospela nezávislá vyšetrovacia komisia, podľa ktorej úrady nesú za smrť novinárky zodpovednosť, informovala vo štvrtok (29. 7.) agentúra Reuters.

Podľa komisie, ktorá fungovala dva roky a tvorili ju jeden aktuálny a dvaja bývalí sudcovia, úrady nebrali vážne hrozbu, ktorej bola novinárka vystavená.

Tesné vzťahy medzi najvyššími vládnymi činiteľmi a významnými podnikateľmi vytvorili pocit beztrestnosti.

„Chápadla beztrestnosti sa rozšírili aj na ďalšie kontrolné orgány a políciu, čo viedlo k zlyhaniu právneho štátu,“ uviedla komisia, ktorá vyzvala na prísnejšiu reguláciu vzťahov medzi politikmi a podnikateľmi.

Podľa premiéra Roberta Abelu si závery správy vyšetrujúcej komisie vyžadujú podrobnú analýzu. „Musíme si z nej vziať ponaučenie a pokračovať v reformách s väčším odhodlaním,“ uviedol Abela.

Malta čelila dlho kritike, že sa vraždu novinárky dostatočne nesnaží vyšetriť. Na konci roka 2019 polícia zatkla podnikateľa Yorgena Fenecha, ktorého vyšetrovatelia považujú za strojcu vraždy. Fenech to odmieta.

Podnikateľ mal veľmi blízke vzťahy s premiérom Josephom Muscatom, ktorý v januári roku 2020 na svoj post rezignoval. Fenoch na súd čaká vo väzbe.

Maltské úrady tvrdia, že sa im podarilo zadržať všetkých údajných páchateľov, ktorí sa podľa nich na vražde podieľali. Jeden z nich sa k vine priznal a dostal 15 rokov väzenia, v prípade ďalších mužov rozsudky stále nepadli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet