Aktuálne 05. júl 2022

Volodymyr Zelenskyj S obnovou Ukrajiny nemožno čakať na koniec vojny

TASR
TASR

„Ukrajina sa musí stať najslobodnejšou, najmodernejšou a najbezpečnejšou krajinou v Európe,“ vyhlásil ukrajinský prezident. 

„Ukrajina sa musí stať najslobodnejšou, najmodernejšou a najbezpečnejšou krajinou v Európe,“ vyhlásil ukrajinský prezident. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

S obnovou Ukrajiny nemožno čakať na koniec vojny
Zničená škola v Charkove. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok na to, aby sa s obnovou zničenej infraštruktúry jeho krajiny nečakalo na koniec ruskej invázie. Mnohé je potrebné urobiť bezodkladne, zdôraznil v pravidelnom večernom videopríhovore. Informovala o tom agentúra DPA.

Zelenskyj poukázal na to, že v oblastiach, ktoré po obsadení ruskými jednotkami znovu ovládli ukrajinské sily, boli zničené desaťtisíce domov. Je tiež potrebné už teraz začať prípravy na zimu, okrem iného z hľadiska zaistenia bezpečného zásobovania energiami.

Veľké časti ukrajinského hospodárstva sú v dôsledku bojov ochromené a tisíce podnikov zastavili prevádzku, uviedol Zelenskyj v príhovore. Pri obnove Ukrajiny by však podľa neho malo ísť o viac než len opätovné postavenie zničených múrov.

„Ukrajina sa musí stať najslobodnejšou, najmodernejšou a najbezpečnejšou krajinou v Európe,“ vyhlásil.

K priebehu bojov na východe krajiny, kde museli ukrajinskí vojaci cez víkend opustiť mesto Lysyčansk a ruské sily tak úplne ovládli Luhanskú oblasť, sa Zelenskyj vyjadril len stručne, píše DPA.

Povedal, že ukrajinská armáda každý deň spôsobuje ruským jednotkám straty, a dodal: „Musíme ich zlomiť.“ To si podľa jeho slov vyžiada čas a „nadľudské úsilie“, alternatíva však neexistuje, ak má mať Ukrajina zaistenú budúcnosť.

Vo Švajčiarsku sa v týchto dňoch koná prvá veľká konferencia o obnove Ukrajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na nej v pondelok odhadol, že na tento účel bude potrebných najmenej 750 miliárd dolárov (720 mld. eur).

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0