Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Salkazanov je majster Európy, vo finále rozdrvil Kirova

Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťročný Salkazanov nenašiel v poľskej metropole premožiteľa ani v jednom z piatich zápasov, pritom štartoval v hviezdami nabitej "vetve" proti veľmi silným súperom.

Varšava 21. apríla (TASR) - Slovensko získalo na ME v zápasení vo Varšave druhú zlatú medailu. Po Achsarbekovi Gulajevovi (do 79 kg) vybojoval titul majstra Európy aj ďalší voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov, ktorý triumfoval v hmotnostnej kategórii do 74 kg. V stredajšom finále zvíťazil nad Bulharom Miroslavom Kirovom hladko 10:0 na technickú prevahu.

Salkazanov získal svoj premiérový titul z vrcholného podujatia. Doteraz bol jeho najväčším úspechom medzi mužmi bronz z MS 2019 v Nursultane, kde štartoval v neolympijskej kategórii do 79 kg. Ešte v mládežníckom období dokázal vybojovať zlato na svetovom šampionáte do 23 rokov. Podobne ako Gulajev slávi životný úspech, okrem nich dvoch dobyli titul majstra Európy spomedzi slovenských zápasníkov už len David Musuľbes (2008) a István Lévai (2012). "Tajmuraz sa z toho veľmi teší. Je to obrovský úspech. Pred šampionátom som veril, že by sme mohli získať nejaké medaily, ale že budú dve zlaté, to som skutočne nečakal," uviedol pre TASR tréner slovenských voľnoštýliarov Erik Cap.

Dvadsaťpäťročný Salkazanov nenašiel v poľskej metropole premožiteľa ani v jednom z piatich zápasov, pritom štartoval v hviezdami nabitej "vetve" proti veľmi silným súperom. Svoje účinkovanie začal v kvalifikačnom kole, v ktorom si poradil so Švajčiarom Marcom Dietschem 5:2 na body. Následne v osemfinále vyradil kubánskeho rodáka reprezentujúceho Taliansko Franka Chamiza Marqueza (6:2). V ďalších dvoch dueloch ukázal obrovskú mentálnu silu. V dramatickom štvrťfinále dokázal zmazať v druhej perióde päťbodové manko a viacnásobného medailistu z ME a MS Avtandila Kentčadzeho z Gruzínska zdolal 6:5.

V semifinále rovnakým spôsobom pokoril Rusa Razambeka Žamalova, hoci prehrával už 1:5. Tým si zaistil svoju prvú medailu z ME. Vo finále bol od úvodu aktívnejší, prvý bod získal po tom, čo vytlačil Kirova zo žinenky. Bulhar bol následne napomínaný za pasivitu a keďže v 30-sekundovom limite nezaútočil, mal Salkazanov ďalší bod. V druhej perióde bol Kirov opäť "počítaný", nevyšiel mu útok, čo využil slovenský reprezentant na okamžitú kontru a úspešným útokom na nohy sa dostal do vedenia 4:0. Vzápätí pridal úspešným chmatom ďalšie štyri body a o titule bolo rozhodnuté. Salkazanov ukončil finálový zápas vo veľkom štýle, ešte pred časovým limitom.

"Očakával som, že Tajmuraz vo finále vyhrá. Začiatok mal pomalší, keď sa dostal do vedenia, už to kontroloval. Predpokladali sme taký priebeh. Tajmuraz mal ťažšie zápasy včera, postupoval do finále cez náročnejšiu vetvu ako Kirov, v nej mal všetkých silných súperov, chvalabohu to zvládol. Ukázal, že je dobrý," dodal tréner Cap.


ME vo Varšave - voľný štýl - do 74 kg


utorok
kvalifikačné kolo:

Tajmuraz SALKAZANOV (SR) - Marc Dietsche (Švaj.) 5:2 na body

osemfinále:

SALKAZANOV - Frank Chamizo Marquez (Tal.) 6:2 na body

štvrťfinále:

SALKAZANOV - Avtandil Kentčadze (Gruz.) 6:5 na body

semifinále:

SALKAZANOV - Razambek Žamalov (Rus.) 6:5 na body

streda
finále:

SALKAZANOV - Miroslav Kirov (Bulh.) 10:0 na techn. prevahu