Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Iniciatíva Za návrat športu vyzýva vládu: Spamätajte sa, inak zvážime protesty
Zdielať na

Iniciatíva Za návrat športu vyzýva vládu: Spamätajte sa, inak zvážime protesty

BRATISLAVA / Šport bol prvý, ktorý počas pandémie dostal stopku. Výraznejšie uvoľnenie opatrení prišlo ale až v sobotu. A to po schválení nového športového semaforu. Podmienkou je však testovanie - nielen účastníkov športových podujatí ale aj divákov. Kluby to nechápu, kritizujú a odmietajú.

Celé znenie otvoreného listu iniciatívy Za návrat športu: 

"Drahá Vláda SR, hlavný hygienik Ján Mikas, pandemická komisia, konzílium odborníkov...
Iniciatíva Za návrat športu je absolútne  nespokojná s vašim prístupom ku amatérskemu, mládežníckemu a rekreačnému športu.
Viac ako 4 mesiace bojujeme za logické a zrozumiteľné pravidlá pre návrat na športoviská. Na úrade vlády SR sme minulý mesiac odovzdali petíciu s 12-tisíc podpismi, kde žiadame prijatie jasného plánu, podľa ktorého bude možné trénovať a súťažiť. Dostali sme na ňu síce odpoveď, ale bez konkrétnej akcie. Nepozvali ste nás na zasadnutie pandemickej komisie ani na stretnutie s ľuďmi, ktorí sú zodpovední za vydávanie týchto uznesení. Ako si máme vysvetliť ignoráciu signatárov petície a ďalších 15-tisíc členov športových zväzov, združení a klubov, ktorí nám vyjadrili podporu? Na základe akých dát a dôkazov robíte zo športu superšíriteľa vírusu.  V žiadnej zo susedných krajín nie sú podmienky pre športovanie také komplikované a demotivujúce. Je nezmysel, že dnes môžte ísť v ružových okresoch neorganizovane a bez testu do hromadnej dopravy, divadla, reštaurácie, nákupného centra či kostola, ale na organizovanom športovom podujatí v exteriéri potrebujú  test ako hráči tak aj diváci. Odmalička budujeme v našich deťoch lásku ku športu, teraz ju kvôli zákazom môžu stratiť. Fakty sú také, že pravidelná fyzická aktivita má dlhodobý prínos pre zdravie. Imunitu nezískame sedením doma...
Drahí menovaní v úvode listu, spamätajte sa konečne a čo najskôr prehodnoťte tento váš postoj ku dôležitému segmentu ekonomiky a zdravia, ktorým je šport. Pretože náš boj neskončí len týmto otvoreným listom, ale bude pokračovať v dohľadom čase aj protestnými aktivitami. Na tieto vyzývame aj príslušné športové zväzy. Nie je možné, aby vašu prácu za ktorú ste platení z našich daní, zastávali 4 amatéri z ľudu, a bojovali tak za vaše dotácie a teplé funkcionárske miestečka. Mali ste to v prvom rade byť vy, ktorí by sa začiatkom roka  postavili nezmyselným opatreniam vlády a zastávali sa členov svojich zväzov - česť výnimkám. Akú vo vás môžu mať športovci dôveru, keď vás nevidia pred kamerami, za rokovacím stolom ani pred  bránou úradu vlády? Poďte konečne do boja. Pretože posledná zverejnená vyhláška týkajúca sa hromadných podujatí a športu je aj vašou vizitkou. Ak ste s ňou spokojní, tak nemáte čo ďalej zastávať svoje miesto. Amatérsky šport dostáva tvrdé rany, dokedy páni nekompetentní?"
S pozdravom
Iniciatíva #zanavratsportu
Michael Mikloško
Róbert Šuník
Zdenko Kamas
Igor Závodný

Po mesiacoch handrkovania sa, prečo sa na Slovensku šport ocitol ako prvý na vedľajšej koľaji mal teda po uvoľnení pravidiel tento týždeň zaznieť zborový výdych. No nezaznel. 

"Trvalo to 4 a pol mesiaca až päť. K spokojnosti mám strašne ďaleko," vyhlásil štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ivan Husár.

Problémom nie je len to, že športový semafor začína fungovať 3 mesiace od chvíle, čo ho ministerstvo školstva, pod ktoré šport patrí vyhotovilo. Ale aj preto, že uvoľnenia pri hromadných športových akciách majú dve podmienky. Jednu spoločnú pre divákov i účastníkov.

"Pri vstupe je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR testu, alebo antigénový test," povedal na tlačovej konferencií počas predstavovania nových opatrení Ján Mikas.


No a jednu pre organizátora športového podujatia.

"Je povinný uchovávať telefonický alebo e-mailový kontakt na návštevníkov po dobu 14 dní od ukončenia podujatia," vysvetlil Mikas.


No a tu - narazila kosa na kameň.

"Odmietnem takú súčasť hrať, pretože neviem si predstaviť, kde budú chlapci v sobotu naháňať nejaké testy, aby mohli v nedeľu hrať. Neviem si predstaviť, že budem kontrolovať pri bráne divákov či test majú alebo nie, keď ja na to nemám  povinnosť ani kompetenciu od zákona," uviedol prezident FC Baník Prievidza a člen iniciatívy Za návrat športu Róbert Šuník.


"Šport teraz bude trpieť niekoľko mesiacov. Aj v ružovej, oranžovej - stále je tam podmienka testu pre amatérske súťaže," myslí si zakladateľ petície Za návrat športu Michael Mikloško.

Na otázku prečo je to tak, mal štátny tajomník pre šport stručnú odpoveď. "Pretože sa na šport díva, ako na nejakého démona,"  povedal Husár.

"Z tohto uvoľnenia jasne vyplýva, že šport je braný ako superšíriteľ tohto vírusu hoci na to neexistujú žiadne štatistiky ani dôkazy," zhodnotil Šuník.

V Komárne sa testujú


Bez rúšok, ale prísne s testami si užívali dedinské derby aj futbalisti v okrese Komárno.

"Ja sa musím pravidelne testovať, keďže my máme trošku zápasy viacero, keď sa to už rozbehlo, už je to len od vôle daných futbalistov, alebo od ľudí, ako sa k tomu postavia,"
povedal futbalový rozhodca Ladislav Angyal.


Vo verejnosti pretrváva tlak na opätovné kompletné obnovenie športu.

"Viem, že iniciatíva Za návrat športu robí všetko potrebné, keď nebudeme mať problém otestovať sa na dovolenky, tak na to, aby sme si raz týždenne užili futbal, by bolo už adekvátne začať aj takto za pomoci testov,"  dodal Angyal.


Kempo je bojové umenie aj kontaktný šport ale vzájomný kontakt je zatiaľ povolený len ak ide o rovnakú tréningovú skupinu, inak musia dva metre od seba.

"Veľmi nám to chýba kontak a sparingy, veľmi. Teraz nebojujeme, ale čakáme nové usmernenie," vysvetlil Robert Szayka, predseda Slovenskej federácie Kempo.


Pred niekoľkými týždňami sa zdalo, že rezort zdravotníctva síce ťažko a po dlhej dobe ale predsa len našiel so športovcami zastúpenými ministerstvom školstva aspoň v niektorých otázkach spoločnú reč.

"Tí, ktorí toto rozhodnutie vydali nerešpektujú ani to čo ministerstvo školstva, sekcia športu im dáva ako návrhy, takže možno budeme skôr hľadať cestu protestu," povedal  člen iniciatívy Za návrat športu Róbert Šuník.

Iniciatíva Za návrat športu, ktorú podporilo v petícii 30 tisíc ľudí a aj mnohí profesionálni športovci však chystý aj ďalšie aktivity. A hlavne, nechce v tom už ostať sama. A preto vyzýva zväzy, aby skončili so zákopovou vojnou.

"Ako občianska iniciatíva sme sa snažili začiatkom roka vytvoriť tlak verejnosti. Mu sme im pripravili prostredie, z ktorého oni by mohli ďalej vyjednávať. Musia vidieť, že keď sa nezastanú svojich členov, nepohne sa to,"  uzavrel iniciátor Michael Mikloško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy