Na hlavný obsah

Írsko ruší takmer všetky obmedzenia proti koronavírusu

Krajina prekonala vrchol variantu omikron.

Írsko ruší takmer všetky obmedzenia proti koronavírusu
Muž filmuje okolie v Dubline. Foto: TASR

Írska vláda odsúhlasila zrušenie takmer všetkých obmedzení proti šíreniu koronavírusu už od soboty (22. 1.) od 07.00 h SEČ – tento krok je možný vďaka prekonaniu vrcholu vlny omikronu a vysokému tempu očkovania v krajine. Informovala o tom v piatok (21. 1.) britská stanica Sky News.

Prelomové rozhodnutie oznámil premiér Micheál Martin v piatok (21. 1.) v televíznom prejave k národu.

Otvorené krčmy a reštaurácie

Od víkendu sa írske krčmy, reštaurácie a ďalšie pohostinské zariadenia môžu vrátiť k normálnemu fungovaniu a zákazníci už nemusia ukazovať digitálne covidové pasy.

V súčasnosti musia ľudia ukazovať platný covidový pas a pohostinstvá musia zatvárať o 20.00 h.

Zrušia sa aj požiadavky zachovávať sociálny odstup. Prestanú tiež platiť obmedzenia pre počet divákov na vonkajších a vnútorných podujatiach.

Írsko bude o dva týždne hostiť úvodný ragbyový zápas Pohára šiestich národov na Štadióne Aviva v hlavnom meste Dublin. Na tomto zápase sa môže zúčastniť dav takmer 52 000 divákov.

Úplný návrat zamestnancov na pracoviská sa začne vo fázach od pondelka 24. januára.

Niektoré pravidlá však platia aj naďalej. Požiadavka nosiť na tvári rúško sa zachováva, a to aspoň do konca februára, a takisto je stále nutné ukázať covidový pas pri medzinárodnom cestovaní. Samoizolácia sa vyžaduje od infikovaných ľudí s príznakmi.

Vrchol piatej vlny pandémie

Írsko už od začiatku pandémie prekonalo vrchol svojej piatej vlny infekcie koronavírusom, píše Sky News.

Írsko patrí ku krajinám Európy s najvyšším percentom zaočkovaných obyvateľov a má stabilizovanú mieru hospitalizácií. V Írsku je plne zaočkovaných približne 77,5 percenta obyvateľov.

Krízový štáb Národného verejného zdravia preto mohol odporučiť vláde, že z hľadiska verejného zdravia už nie je dôvod na zachovávanie obmedzení.

Írsky minister zdravotníctva Stephen Donnelly povedal, že vláda si „veľmi dobre uvedomuje“ obavy starších a zraniteľných ľudí z úplného znovuotvárania, ale dodal, že ide o „nachádzanie rovnováhy“.

Minister doplnil, že v nasledujúcich týždňoch očakáva zvýšenie v počte prípadov infekcie, ale podľa neho zdravotný systém už dokázal, že to vie zvládnuť.

V krajine laboratóriá odhalili za piatok (21. 1.) 6 597 pozitívnych prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet