Na hlavný obsah

Hviezda Repete Dušan Grúň oslavuje 80 rokov

Patrí ku generácii spevákov populárnych v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

Hviezda Repete Dušan Grúň oslavuje 80 rokov
Na snímke spevák Dušan Grúň. Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Janovský Alexandr

Dušan Grúň sa narodil v Žiline 26. mája 1942. Po maturite v roku 1959 v Košiciach sa vybral do Ostravy študovať na Vysokú školu banskú. Práve k tomuto mestu sa viažu aj jeho hudobné začiatky. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne a keďže nik nechcel spievať, ujal sa spevu.

„Keď som prestal hrať na husličkách, tak som si kúpil trúbku. Namiesto toho, aby som sa cez víkend učil na maturity, tak som chodil hrať po svadbách,“ spomína na začiatky kariéry Grúň.

Do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka sa dostal v roku 1963 a s ním absolvoval prvé rozhlasové a gramofónové nahrávky. S týmto orchestrom a so spevákmi Karlom Gottom, Waldemarom Matuškom, Helenou Vondráčkovou a ďalšími vystupoval i v Spolkovej republike Nemecko. Spieval aj s Ostravským rozhlasovým orchestrom a s orchestrom Rudolfa Sochora.

Grúň spolupracoval aj s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu s dirigentom Karlom Krautgartnerom. V orchestri Juraja Velčovského účinkoval od mája 1965.

Naspieval mnoho hitov

Prvými hitmi s týmto orchestrom boli skladby Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa. Väčšinu svojich hitov nahral v období od roku 1968.

Boli to skladby napríklad Butterfly, Plavovláska, Kde si bola keď tu hrmelo, Malvína či Synček neplač. Vyšlo mu niekoľko dlhohrajúcich platní a CD nosičov.

https://www.youtube.com/watch?v=ph2V8um7DnA

„Ľudovky nás vždy obklopovali, pamätám si, že prvé pesničky, ktoré som spieval ako chlapec, boli ľudové, až potom prišli tie tanečné,“ povedal pre Rádio Regina Západ Dušan Grúň.

Naposledy v roku 2012 Grúňovi vyšiel album piesní Lebo ťa mám rád s podtitulom Spomienka na Franka Sinatru. Potom nasledovali štyri albumy pod názvom Evergreeny. Popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko