Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tenisová hviezda Novak Djokovič sa nedostal do Austrálie, nebol zaočkovaný a nevydokladoval lekársku výnimku
Zdielať na

Tenisová hviezda Novak Djokovič sa nedostal do Austrálie, nebol zaočkovaný a nevydokladoval lekársku výnimku

AUSTRÁLIA / Srbský tenista Novak Djokovič priletel do Melbourne z Dubaja, no vstup do Austrálie mu zamietli za dramatických okolností priamo na letisku. Po niekoľkých hodinách čakania mu úrady oznámili, že nespĺňa podmienky pre vstup do krajiny a bude deportovaný. Previezli ho do štátneho hotela pre vyhostených. Jeho právnici požiadali o urýchlené rozhodnutie súdu.

Organizátori turnaja Australian Open, ktorý sa začína 17. januára, podľa portálu BBC povedali, že Djokovič mal medicínsku výnimku spod povinnosti očkovania proti Covid-19 potvrdenú dvoma nezávislými lekárskymi odbornými panelmi, ktoré zvolal austrálsky tenisový zväz a štát Victoria. 

Pracovníci hraničnej stráže však vyhlásili, že "nevedel poskytnúť dostatočné podklady" pre vstup do krajiny.

Svetová jednotka Novak Djokovič sa vlani vyjadril, že je "proti očkovaniu". Keď oznámil, že bude hrať na turnaji Australian Open, ktorý už predtým 9-krát vyhral, vyvolalo to v Austrálii mohutnú vlnu nevôle. 

Mnohí Austrálčania totiž už predtým obviňovali vládu, že bohatým a slávnym umožňuje robiť čo len chcú, kým bežní ľudia nemajú možnosť navštíviť svojich chorých či umierajúcich príbuzných.

K situácii sa už vyjadrili aj politici, austrálsky premiér Scott Morrison vyhlásil, že nikto nestojí nad zákonom. Srbský prezident Aleksandar Vučič na sociálnej sieti vyhlásil, že Novaka podporuje "celé Srbsko". Pred ustanovizňou, v ktorej tenista čaká na definitívne rozhodnutie súdu, sa zišlo aj niekoľko jeho fanúšikov, viacerí z nich mali v rukách srbské vlajky.

Austrália mala jedny z najprísnejších opatrení proti šíreniu Covid-19 a viac ako 90 percent populácie nad 16 rokov je už zaočkovaných. Napriek tomu v týchto dňoch eviduje prvýkrát desiatky tisíc nových prípadov.

V roku 2020 Novaka Djokoviča diskvalifikovali z turnaja US Open, keď trafil čiarovú rozhodkyňu loptičkou do krku:

Súvisiace články

Najčítanejšie