Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Scholz je skeptický voči idei európskej armády: Von der Leyenová ju naopak podporuje

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz má výhrady voči potenciálnej armáde Európskej únie, zatiaľ čo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová túto myšlienku počas utorkového fóra v Berlíne podporila, informuje tlačová agentúra DPA.

"Som hlboko presvedčený, že táto otázka sa týka posilnenia transatlantickej spolupráce a Severoatlantickej alianacie," vyhlásil Scholz. Podľa neho je nevyhnutné najskôr posilniť európsku spoluprácu v oblasti výroby zbraní s cieľom zvýšiť efektívnosť.

Myšlienku "armády Európanov" na podujatí WDR Europaforum však podporila Von der Leyenová. "Pomerne veľa členských štátov je v NATO ako samozrejmosť. Je dobré, že máme NATO," povedala von der Leyenová, bývalá nemecká ministerka obrany. "NATO však nie je všade. A určite existujú scenáre, v ktorých je Európska únia žiadaná. A tam musíme byť tiež v pozícii, aby sme mohli aktívne konať," dodala šéfka EK.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Môže ísť o otázku života a smrti

Veľkou a ťažkou otázkou podľa nej je, kto bude rozhodovať o nasadení európskej armády. "O tom sa musí ešte veľa diskutovať," skonštatovala. Povedala, že si veľmi váži zodpovednosť, ktorú na seba berú muži a ženy vysielaní do krízových oblastí. "Túto zodpovednosť treba niesť na európskej úrovni, ale aj na národnej úrovni, pretože môže ísť o otázku života a smrti. Takéto myšlienky sa musia zdokonaliť a prehĺbiť, ale smer je správny," zdôraznila.

Viac o téme: Európska úniaUrsula von der LeyenováOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu