AstraZeneca je vysoko účinná, potvrdila to škótska štúdia

TA3 TASR
26.2.2021 14:39

Očkovanie pedagógov na Slovensku pokračuje. Veková kategória do 55 rokov sa očkuje vakcínou AstraZeneca. Nová štúdia potvrdzuje vysokú účinnosť tejto vakcíny už po aplikácii prvej dávky. Vyznačuje sa však výraznejšou imunitnou odpoveďou organizmu po jej aplikácii. Z medicínskeho hľadiska je to znakom, že organizmus na vakcínu zareagoval a spustil reakciu imunitného systému.

Neprávom získala horšiu reputáciu

Učitelia, učiteľky a ďalší pedagogickí zamestnanci sa môžu registrovať na očkovanie prostredníctvom formulára, ktorý nájdu na webe rezortu školstva https://www.minedu.sk/ockovanie-zamestnancov-skol-a-skolskych-zariadeni. Učitelia do 55 rokov sa očkujú vakcínou AstraZeneca. Práve táto vakcína získala neprávom horšiu reputáciu, ako ďalšie dve u nás aplikované.

Nová štúdia Edinburskej univerzity a Škótskeho úradu verejného zdravotníctva ukazuje, že počet ľudí, ktorí potrebovali štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy hospitalizáciu, klesol o 94 percent. Vakcína od spoločnosti AstraZeneca tak prekonala aj vakcínu od spoločnosti Pfizer, pri ktorej bol po prvej dávke pokles hospitalizácii o 85 %.

Pravdou však je, že vakcína AstraZeneca môže vyvolať u očkovaných výraznejšiu reakciu imunitného organizmu. Viacej hlásení o vedľajších účinkoch eviduje aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Kým pri vakcíne Moderna bolo len 17 hlásení pri aplikácii 20 947 dávok, tak pri AstreZeneca to bolo 536 hlásení pri  aplikácii 33 446. U vakcíny Pfizer bolo 965 hlásení z 365 182 aplikovaných vakcín.

Po očkovaní sa odporúča oddychový režim

Najčastejšími hlásenými vedľajšími účinkami je  zvýšená teplota, bolesť hlavy, pocit choroby alebo bolesť v mieste vpichu, ktoré po 1-2 dňoch pominú. Tieto vedľajšie účinky sú znakom toho, že vakcína funguje a netreba sa ich obávať. Na zníženie teploty či na zmiernenie bolesti sa odporúča užiť niektorý z voľnopredajných liekov (napr. s obsahom ibuprofénu, paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej).

Po očkovaní sa odporúča oddychový režim, vyhýbanie sa fyzickej aktivite a dostatočný príjem tekutín bez obsahu alkoholu. Prípadná alergická reakcia sa zvyčajne dostaví krátko po podaní vakcíny, preto je potrebné zotrvať po každom očkovaní približne 15 minút v zdravotníckom zariadení.

Úlohou vakcín je vyvolať imunitnú odpoveď a pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Sprievodným prejavom reakcie imunitného systému môžu byť vedľajšie účinky, z ktorých väčšina je očakávaná a prirodzená, pretože vyplýva z požadovanej odpovede organizmu na podanie cudzorodých látok.

Z medicínskeho hľadiska sú pre nás znakom, že organizmus na vakcínu zareagoval a spustil reakciu imunitného systému. Každý liek či vakcína má aj svoje vedľajšie (nežiaduce) účinky, ktoré sa nemusia prejaviť u každého. Vakcíny proti COVID-19 majú porovnateľné vedľajšie účinky ako iné registrované vakcíny. Hlásené podozrenia na vedľajšie účinky na Slovensku i v EÚ sú v súlade s informáciami uvedenými v príbalovom letáku a nijako nespochybňujú bezpečnosť vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok