Konkurent Tesly sa chystá vstúpiť na burzu, aj keď ešte nepredal ani jedno vozidlo
26.2.2021 09:25
akt. 22.06.2021 04:19

Konkurent Tesly sa chystá vstúpiť na burzu, aj keď ešte nepredal ani jedno vozidlo

Uložiť článok
Ďalšia mladá automobilka zameraná na elektromobily vstupuje na burzu. Týmto krokom si chce zabezpečiť peniaze na rozbeh výroby.

Malá americká automobilka s názvom Lucid by už onedlho mala vstúpiť na burzu. S jej akciami by sa malo začať verejne obchodovať. Tento producent elektromobilov, ktorý niekoľko rokov stojí v tieni oveľa väčšej spoločnosti Tesla, by mal začať s výrobou svojho luxusného sedanu v tomto roku.

Práve peniaze z uvedenia na burzu by mali spoločnosti pomôcť rozbehnúť hromadnú produkciu. Firma totiž komerčne zatiaľ nevyrobila a nepredala ani jeden kus.

Vstup na akciový trh však neprebehne klasickou formou, teda prvotným verejným úpisom (IPO), ale prostredníctom takzvanej SPAC spoločnosti . To je firma, ktorá už vstúpila na burzu a od investorov získala kapitál a za tieto peniaze sa následne zlúči, prípadne odkúpi ďalšiu neverejne obchodovanú firmu.

V prípade Lucidu pôjde o spojenie s Churchill Capital.

Niektorí analytici odhadujú, že po dokončení tejto transakcie by hodnota automobilky mohla dosiahnuť až 24 miliárd USD (19,8 mld. eur). Pre porovnannie tradičný nemecký producent automobilov BMW má aktuálne celkové tržnú kapitalzáciu vo výška 46 miliárd eur.

Lucid chce najskôr preraziť so svojim luxusným sedanom, neskôr by mali pribudnúť sedan strednej triedy a SUV.

Za mladou automobilkou stoja známe mená v tomto biznise. Spoločnosti šéfuje Peter Rawlinson, ktorý predtým pôsobil ako hlavným inžinier pre Model S v Tesle. Na ďalších riadiacich pozíciách sú Peter Hochholdinger, Eric Bach či Peter Hasenkamp, ktorí v minulosti taktiež pracovali pre Elona Muska.

4fotky v galérii Lucid Motors Zdroj: Lucid Motors
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Elektromobily
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.