Reuters
StoryEditor

V USA objavili nové mutácie, ktoré sa rýchlo šíria. Sú to znepokojujúce zistenia, tvrdia experti

26.02.2021, 23:00
Autor:
jhrjhr
Vedci zistili nové mutácie v New Yorku a Kalifornii.

Dva vedecké tímy nezávisle na sebe objavili v meste New York nový variant koronavírusu.

Obsahuje mutácie, ktoré mu umožňujú rýchlejšie sa šíriť aj lepšie sa vyhnúť imunitnej obrane. V Kalifornii výskumníci identifikovali variant, ktorý zrejme zhoršuje priebeh choroby.

​Nová mutácia s názvom B.1.526 sa prvýkrát objavila vo vzorkách odobratých v New Yorku v novembri.

Vedci z Kalifornského technologického inštitútu (Caltech) narazili na mutáciu pri výskume stoviek tisíc vírusových genetických sekvencií v GISAIDe.

Úniková mutácia

"Existoval vzor, ktorý sa opakoval. Skupina izolátov, sústredených v New Yorku, ktorú som (doteraz) nevidel," povedal denníku The New York Times Anthony West, výpočtový biológ z Caltechu.

Výskumníci rozlišujú medzi dvoma verziami mutácie B.1.526. Jedna obsahuje takzvanú únikovú mutáciu E484K, zaznamenanú aj v juhoafrickom variante, ktorá umožňuje vírusu lepšie sa vyhnúť imunitným obranám. Podľa niektorých správ sa s touto mutáciou vakcíny horšie vyrovnávajú.

Ďalšia mutácia nazvaná S477N zase ovplyvňuje, ako pevne sa vírus viaže na ľudské bunky. Spoločne obe mutácie predstavujú asi 27 percent vírusových sekvencií v New Yorku, ktoré sú zaznamenané v databáze.

Správy Caltechu potvrdil aj ďalší vedecký tím z Kolumbijskej univerzity. Výskumníci analyzovali 1 142 vzoriek odobratých od pacientov z lekárskeho strediska univerzity. Zistili, že 12 percent ľudí s koronavírusom bolo infikovaných variantom B.1.526 s mutáciou E484K.

Znepokojujúce zistenia

Pacienti s mutáciou boli asi o šesť rokov starší ako bol priemer a s väčšou pravdepodobnosťou ich čakala hospitalizácia.

Väčšina pacientov prišla zo susedstva v blízkosti nemocnice, niektoré prípady však boli zo vzdialenejších miest v New Yorku. "Zdá sa, že to je rozšírené. Nie je to len jedno ohnisko," uviedol doktor David Ho, riaditeľ Aaron Diamond AIDS Research Center.

Ani jedna štúdia zatiaľ nevyšla v recenzovanom odbornom časopise ani neprešla recenzným konaním.

Podľa expertov sú však zistenia aj tak znepokojujúce. "Nie sú to dobré správy," vyhlásil Michel Nussenzweig, imunológ z Rockefeller University, ktorý nebol zapojený do výskumu. "Ale to, že o tom vieme, je dobré, pretože možno s tým môžeme niečo urobiť."

Kalifornský variant zhoršuje priebeh

Newyorský variant Nussenzweiga znepokojuje viac ako ten, ktorý objavili dva vedecké tímy v Kalifornii. Vedci ho označujú ako B.1.427.

Objavili aj jeho ľahko odlišného príbuzného B.1.429. Obidva obsahujú mutáciu L452R, ktorá umožňuje vírusu sa lepšie naviazať na ľudské bunky, uvádza stanica CNN.

Vedci tiež zistili, že množstvo vírusu v nosoch nakazených bolo väčšie pri kalifornskej mutácii než pri iných. Vďaka tomu sa variant lepšie a rýchlejšie šíri. Podľa vedcov sa nachádza v ďalších 44 štátoch, hoci len v Kalifornii je zatiaľ dominantný.

Výsledky výskumu vedcov z Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UCSF) naznačujú, že variant spôsobuje horší priebeh choroby.

"Zaznamenali sme zvýšenú závažnosť ochorenia spojeného s infekciou B.1.427 / B.1.429, vrátane zvýšeného rizika vysokej požiadavky na kyslík," povedal Charles Chiu, zástupca riaditeľa laboratória klinickej mikrobiológie UCSF.

Počet ľudí, ktorí zomreli na covid-19, v stredu v Kalifornii prekročil 50-tisíc, na najľudnatejší štát USA tak pripadá aj najviac obetí. Vedci špekulujú, či nová mutácia vírusu nehrá rolu vo vysokej miere úmrtí, zatiaľ k takému tvrdeniu však nie je dostatok dát.

"Aj keď vidíme nárast prípadov kvôli tejto mutácii, celkovo prípady od prázdnin klesali," povedal Chiu. "V skutočnosti je to sľubné znamenie - aj keď sa tento nový variant objavuje vo viac ako 50 percentách prípadov, nevidíme nárast, ktorého by sme sa mohli obávať."

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia 03 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 04 - Modified: 2024-03-25 06:35:01 - Feat.: - Title: Puma napadla v horách v Kalifornii dvoch bratov. Starší útok šelmy neprežil 05 - Modified: 2024-03-16 10:28:01 - Feat.: - Title: Ulice New Yorku plní nelegálne lešenie. Bojovať s ním bude umelá inteligencia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:30