Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovensko podpísalo sedem memoránd o spolupráci s Taiwanom

Na snímke štátny tajomník Ministerstva pre hospodárske záležitosti Taiwanu Chern-chyi Chen počas tlačovej konferencie k rozvoju bilaterálnej ekonomickej spolupráce s Taiwanom a podpísaniu memoránd o porozumení a spolupráci v Bratislave 22. októbra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predstavitelia Taiwanu sa vyjadrili, že Slovensko vnímajú ako tajnú záhradu Európy plnú pokladov.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Predstavitelia Slovenska a Taiwanu v piatok podpísali dokopy sedem memoránd o spolupráci. Vymieňať skúsenosti si budú v oblastiach, ako sú priemyselné inovácie, výskum a vývoj, investície, zelená ekonomika, smart cities či alternatívna mobilita. Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek počas piatkovej tlačovej konferencie zdôraznil, že rokovania medzi slovenskými a taiwanskými predstaviteľmi sa nekončia, už v decembri sa má uskutočniť prvé zasadnutie komisie hospodárskej spolupráce v taiwanskom Taipei.

Galek poznamenal, že Taiwan je na Slovensku druhým najväčším ázijským investorom, ktorý za dobu svojho pôsobenia na Slovensku investoval už viac než pol miliardy eur, vďaka čomu sa na Slovensku vytvorilo viac ako 3000 pracovných miest.



Vyzdvihol, že v rámci rokovaní medzi slovenskými a taiwanskými predstaviteľmi sa uskutočnilo 149 bilaterálnych výmen skúseností medzi 33 taiwanskými a 33 slovenskými subjektmi z oblasti podnikateľov. "V mene MH SR by som rád vyjadril presvedčenie, že včerajšie a dnešné rokovania prebehli podľa očakávaní účastníkov, vytvorili stabilný základ pre rozvoj obchodných vzťahov a ukázali vôľu podnikateľov, investorov a producentov rozšíriť svoj investičný potenciál, z ktorého budú mať prospech obe krajiny," vyhlásil Galek.

Predstavitelia Taiwanu ocenili pohostinnosť Slovenska a vyjadrili vôľu vrátiť ju slovenskej delegácii v decembri, a to "taiwanským spôsobom". Štátny tajomník Ministerstva pre hospodárske záležitosti Taiwanu Chern-chyi Chen sa vyjadril, že Slovensko a Taiwan sú obe malé krajiny s otvorenými ekonomikami, v ktorých pracujú talentovaní a pracovití ľudia a vládne v nich liberálna ekonomická politika. Predstavitelia Taiwanu sa tiež vyjadrili, že Slovensko vnímajú ako tajnú záhradu Európy plnú pokladov.

Reprezentant Taipeiskej kancelárie v Bratislave David Nan-Yang Lee povedal, že spolupráca medzi Slovenskom a Taiwanom sa rozširuje na ďalšie sektory a medzi krajinami sa vytvára robustný vzťah. Ocenil aj komunikáciu s predstaviteľmi slovenskej vlády a poďakoval sa aj za 160.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré Taiwan dostal od Slovenska.