Denník skauta z MS U18: Tomík sa páči skautom z NHL, Fíni dominovali viac ako Američania

Tobias Tomík.
Tobias Tomík. (Autor: TASR)
Samuel Tirpák|25. apr 2024 o 22:23

Skaut Samuel Tirpák prináša svoje postrehy priamo z dejiska MS do 18 rokov.

ESPOO. Slováci začali majstrovstvá sveta do 18 rokov proti jednému z favoritov turnaja. A dopadlo to v podstate tak, ako by naznačovala prvá veta.

Bol to enormne ťažký začiatok do turnaja, ale to najhoršie majú za sebou. Američania dominovali. Ale treba dodať, že herne Slováci neboli takí zlí ako hovorí skóre.

Američania však dokážu využiť každú chybu v obrane. A osemnástka ich urobila niekoľko.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Zaujali Pobežal, Kupec či Straka

Jeden z hráčov, ktorých po úvodnom zápase vyzdvihnem, je najlepší slovenský hráč duelu Tomáš Pobežal.

Kapitán mal veľa svetlých momentov, veľa vytvorených akcií, ktoré nedokázali jeho spoluhráči využiť. Viedol mužstvo aj defenzívne, aj keď sa to sotva všimnúť pri prehre 0:9.

Veľmi sa mi páčila súhra v obranných pároch v komunikácii a pokrytí pásma hlboko v obrane. Problém však bol v obrane defenzívnej modrej čiary, kadiaľ sa Američanom darilo pravidelne prenikať. V takých prípadoch bola aj dobrá obrana v hĺbke pásma často bezbranná.

V tíme skautingového portálu Future Considerations, pre ktorý pracujem, máme v preddraftových rebríčkoch zaradeného aj Samuela Kupca, ktorý odohral dnešný zápas s Adamom Kalmanom.

Defenzívne sa mi páčil. Má skvelé návyky a ak ich v najbližších rokoch dokáže ešte rozvinúť, jedného dňa by si mohol vyslúžiť kontrakt v NHL.

V útoku ma zaujala dvojica hráčov narodených v roku 2007, a to Tobias Tomík a Andreas Straka. Straka si vytvoril minimálne päticu vynikajúcich príležitostí z protiútokov, bohužiaľ mu gól nepadol.

Tomík bol neuveriteľný. Draftom bude môcť prejsť až v roku 2026, no už teraz ukazuje fyzickú hru a dravosť, na ktorej skauti v NHL bazírujú a všímali si to aj v zápase s USA. Je to hráč, ktorého odporúčam sledovať bližšie, pretože ak ešte rozvinie tento ofenzívny talent a fyzickú hru, bude o dva roky v mojom rebríčku i v rankingoch iných skautov vysoko.

Tri hviezdy nesklamali

Spomedzi Američanov by som najviac vystihol trio hviezd v zložení Cole Eiserman, James Hagens a Trevor Connelly.

Eiserman nebol až tak viditeľný ako zvyšní dvaja, no aj tak skončil s hetrikom. To je to jeho čaro ostrostrelca. Náhodný puk skacká pred bránou a kto sa k nemu dostane? No práve on.

Cole Eiserman sa raduje z gólu v slovenskej sieti v zápase USA - Slovensko na MS do 18 rokov 2024.
Cole Eiserman sa raduje z gólu v slovenskej sieti v zápase USA - Slovensko na MS do 18 rokov 2024. (Autor: FOTO - IIHF)

Hagens bol vo všetkých smeroch skvelý, ako bolo napísané už v preview. Je to hráč, ktorý má skvelé chápanie útočného pásma a ukázal to bohužiaľ práve proti našim.

No a Connelly predviedol, čo je preňho typické. Tvoril, krútil sa v pásme a hoci z toho dnes veľa šancí nevyťažil, bol veľmi viditeľný.

Dominancia domácich

V druhom zápase dominovali domáci Fíni, a to najmä ich prvá útočná formácia s Emilom Hemmingom a Konstom Heleniusom. Ide o dva najvyššie hodnotené fínske talenty pre nadchádzajúci draft.

Hemming pre rolu, ktorú má v klube TPS Turku, veľmi nevyniká a v Liige netvorí toľko, koľko by možno chcel. Plní si svoju rolu ale perfektne.

V tomto fínskom výbere však má voľnosť sa plne ukázať a už duel s Lotyšskom ukázal, že si to naplno užije.

V každom striedaní tvorí v prechodovej fáze kontrolované prechody celého tímu. Stále z toho príde fínska šanca a preto si aj dovolím povedať, že Fíni dominovali nad Lotyšmi napriek omnoho miernejšiemu skóre viac ako Američania nad Slovákmi.

Helenius je kategória sama osebe. Defenzívne vytvára taký tlak, že žiadna prihrávka Lotyšov neprejde cez stred defenzívneho alebo stredného pásma a potom vytvára šance z prečíslení. Dal gól v presilovke a celkovo dominoval vo všetkom, vrátane fyzickej hry, ktorou sú však známi skôr Lotyši.

Avšak Fíni ukázali aj jednu slabinu. Ich obrancovia pod vplyvom lotyšského napádania často strácali puky. Nestávalo sa to pri prvom páre, ale po ďalších obrancoch bolo treba hasiť viaceré chyby.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Denník skauta z MS U18: Tomík sa páči skautom z NHL, Fíni dominovali viac ako Američania