Na hlavný obsah

Rusko obviňuje Západ zo zvyšovania napätia, obáva sa provokácií zo strany Ukrajiny

Podľa Peskova sa Kyjev pripravuje na útok.

Rusko obviňuje Západ zo zvyšovania napätia, obáva sa provokácií zo strany Ukrajiny
Na snímke ukrajinskí vojaci kontrolujú líniu oddeľujúcu územie obsadené proruskými separatistami v ukrajinskom Mariupole. Foto: TASR/AP

Kremeľ v pondelok (24. 1.) obvinil Západ zo zvyšovania napätia okolo Ukrajiny. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov tak reagoval na informácie, že sa NATO rozhodlo vyslať ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany svojich východoeurópskych členov.

Kremeľský hovorca podľa agentúry TASS zároveň vyhlásil, že hrozba provokácií zo strany Ukrajiny je teraz vyššia ako kedykoľvek predtým.

„Pokiaľ ide o konkrétnu činnosť, vidíme vyhlásenia, ktoré publikuje Severoatlantická aliancia o navýšení kontingentu a stiahnutí síl a prostriedkov na východné krídlo. To všetko vedie k tomu, že napätie rastie,“ povedal podľa agentúry TASS kremeľský hovorca.

Podľa Reuters ďalej vyhlásil, že informácie prichádzajúce zo Západu sú plné „hystérie“ a „popretkávané klamstvami“.

Peskov ďalej tvrdil, že Ukrajina rozmiestnila veľké množstvo vojakov a vojenskej techniky na takzvanej kontaktnej línii, ktorá oddeľuje územia ovládané ukrajinskou vládou a regiónmi pod kontrolou proruských separatistov.

To podľa neho naznačuje, že sa Kyjev pripravuje na útočné operácie. „Hrozba existuje a teraz je veľmi vysoká. Je vyšší ako predtým,“ odpovedal hovorca na otázku, ako Kremeľ hodnotí hrozbu „ukrajinských provokácií“ alebo ofenzívy proti separatistom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet