Dôchodková reforma Krajniak predstavil rodičovský bonus, má vytvoriť sekeru 200 miliónov

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová

Ak mali rodičia štyri deti, každý si bude môcť mesačne polepšiť aj o sto eur. 

Ak mali rodičia štyri deti, každý si bude môcť mesačne polepšiť aj o sto eur. 

Kristína Votrubová

Kristína Votrubová

Krajniak predstavil rodičovský bonus, má vytvoriť sekeru 200 miliónov
FOTO TASR - Pavol Zachar

Slovensko potrebuje dôchodkovú reformu ako soľ. Ak sa v systéme nič nezmení, už o niekoľko rokov totiž začneme mať vážne problémy s hľadaním peňazí na penzie pre nových dôchodcov. Aj preto sa má jeseň niesť v znamení dôchodkových reforiem. Teda aspoň pre rezort práce.

Ako na stretnutí s novinármi informoval jeho šéf Milan Krajniak spolu so štátnym tajomníkom Borisom Ažaltovičom, do konca roka by sa mali zmeniť zákony o prvom, druhom aj treťom pilieri.

Najskôr pôjde na vládu zákon upravujúci prvý pilier, ktorý dnes už aj išiel do medzirezortného pripomienkového konania.

Asi najzásadnejšou zmenou má byť rodičovský bonus, cez ktorý sa zvýšia dôchodky ľuďom s viacerými deťmi. Ako má systém fungovať?

Každý rok v januári sa vypočíta priemerná mesačná mzda dieťaťa z predvlaňajška a z tejto sumy sa v danom roku bude každý mesiac odvádzať na účet rodiča 2,5 percenta.

Systém by mal začať fungovať v roku 2023. Ak teda potomok zarábal v roku 2021 každý mesiac 1000 eur v hrubom, jeho otec aj matka dostanú k dôchodku 25 eur navyše. Ak majú rodičia dve takéto deti, polepšia si o 50 eur a tak ďalej.

Rodičovský bonus má riešiť diskrimináciu ľudí s deťmi, štatistiky totiž jasne ukazujú, že ich dôchodky, a to hlavne v prípade žien, sú nižšie ako dôchodky bezdetných ľudí. Paradoxne, penzijný systém môže fungovať iba v prípade, že doň pribúdajú stále noví prispievatelia, o čo sa zasluhujú ľudia, čo majú deti.

Zákon podľa Krajniaka rieši aj neštandardné situácie, ktoré môžu nastať. Dieťa sa napríklad môže rozhodnúť, že svojmu rodičovi tento bonus nebude zasielať. Stačí, aby to ohlásilo Sociálnej poisťovni. Malo by sa však jednať iba o raritné prípady, kedy sa napríklad jeden z rodičov nepodieľal na výchove.

Ak dieťa vyrastalo u adoptívnych rodičov a chce, aby peniaze chodili im a nie tým biologickým, taktiež to môže ohlásiť a príspevok bude putovať im.

Ľudia, ktorých deti pracujú v zahraničí však môžu na rodičovský bonus zabudnúť, ich deti totiž neprispievajú do slovenského sociálneho systému.

Bonus zaplatia najbohatší

Najväčšou výčitkou voči rodičovskému bonusu bolo doteraz to, že zaťaží už aj tak preťažený dôchodkový systém. Na samotný bonus sa totiž nebudú priamo skladať deti dôchodcov.

Nebudú sa im zvyšovať odvody o päť percentuálnych bodov, čiastka sa zoberie z toho, čo Sociálna poisťovňa vyzbiera z bežných odvodov. To však už aj teraz ledva stačí na pokrytie všetkých sociálnych výdavkov.

Fakt, že peňazí nebude dosť, priznal aj Krajniak. Podľa výpočtov ministerstva práce vytvorí v prvom roku celá reforma prvého piliera deficit okolo 200 miliónov eur, to je však výrazne menej, ako sa pôvodne predpokladalo.

Bonus by sčasti malo zaplatiť päť percent najlepšie zarábajúcich Slovákov. V rámci reformy prvého piliera totiž rezort práce plánuje zrušiť odvodové stropy. Tento krok by mal zvýšiť odvody asi 50-tisíc ľuďom a do štátnej kasy by mal priniesť 150 miliónov navyše.

Okrem týchto zmien reforma zahŕňa aj opätovné naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku dožitia,  možnosť odchodu do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, zvýšenie odvodovej úľavy pre dôchodcov a študentov z 200 na 300 eur či väčšiu ochranu pre tehotné ženy.

Ešte stále však nie je isté, či sa celú reformu podarí aj zrealizovať. Krajniak preň totiž musí získať politickú podporu, a to nemusí byť vôbec jednoduché.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia