Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TOTO už nikto nečakal! Po rokoch sa mega slávna kapela dáva znovu dokopy!
Zdielať na

TOTO už nikto nečakal! Po rokoch sa mega slávna kapela dáva znovu dokopy!

Kto by to bol povedal, že z dvoch na prvý pohľad obyčajných manželských párov sa stane jedna z najúspešnejších kapiel v histórii. Azda to nenapadlo ani im, štyrom Švédom, keď ich krajina troch koruniek vyslala na spevácku súťaž Eurovízia. Od víťazstva kapely ABBA so skladbou Waterloo uplynulo už 47 rokov. Hoci skupina existovala len šokujúcich sedem rokov, dokázali to, čo sa iným nepodarí za niekoľko dekád.

Prišli, videli, zvíťazili. Tak by sa dal stručne opísať úspech švédskej kapely ABBA po víťazstve v Eurovízii v roku 1974. Od roku 1975 zažiarila ich hviezda naplno, no už v roku 1978 požiadal svetlovlasý pár Björn Ulvaeus a Agnetha Fältskog o rozvod. O rok neskôr sa, naopak, vzali tmavovlasí Benny Anderson a Anni-Frid Lyngstad, no už v roku 1981 aj ich manželstvo skončilo. A to bol len krok k rozpadu kapely o rok neskôr. 

Waterloo, Mamma Mia, S.O.S. Voulez Vous, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Chiquitita, I Have a Dream, Gimme! Gimme! Gimme!, The Winner Takes It All, Super Trouper, Lay All Your Love on Me, Take a Chance on Me či Thank You for the Music - pri každom z týchto názvov piesní zrejme komukoľvek staršiemu ako 30 rokov okamžite naskakuje melódia a už aj si pospevuje. Kapela bola skutočný stroj na hity, pričom o texty sa staral prevažne Björn a o hudbu najmä Benny.

Pozrite si veľmi vtipné video s úryvkami hitov kapely, ktoré vydali ako "posledné video" v roku 2014:

Doteraz sa predalo takmer 400 miliónov albumov tejto kapely a vďaka muzikálu Mamma Mia! hviezda švédskej štvorice zažiarila opäť výraznejšie. Azda aj preto po nekonečných 40 rokoch hlásia to, v čo už nikto neveril. "Tento rok určite vydáme novú hudbu. Nejde o žiadne 'možno' či 'uvidíme', celkom určite k tomu dôjde," povedal odhodlane Björn Ulvaeus pre The Herald Sun. Znie to až neuveriteľne najmä s ohľadom na to, že všetci štyria sú už sedemdesiatnici, hoci vo výbornej kondícii.

Kapela si 6. apríla pripomenula 47 rokov od víťazstva v Eurovízii:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ABBA (@abba)

V každom prípade ubehlo už dosť rokov na to, aby boli akékoľvek osobné animozity dávno vyriešené či zabudnuté. "Stále sme veľmi, veľmi dobrými priateľmi," prezradil Ulvaeus a naznačil, že fanúšikovia sa môžu tešiť tak na veľmi tanečnú skladbu, ako aj typicky severskú so zachmúrenou atmosférou. Neupresnil však, prečo práve teraz sa rozhodli o "reunion", teda opätovné spojenie kapely, keď roky vytrvalo odolávali a odmietli dokonca aj ponuku na miliardu dolárov za šnúru sto koncertov v roku 2000. Snáď ale bude táto iskrička znovuzrodenia úspešná a neostane trpká príchuť, ako to niekedy pri podobných pokusoch býva. Začať v obnovenom spojení by mali austrálskym turné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie